Βαθμολογία

Έστειλε το αίτημα για το νέο δάνειο στο ΔΝΤ η Ελλάδα

Επίσημα κατέθεσε το αίτημα για νέα δανειακή σύμβαση στο ΔΝΤ η Ελλάδα. Η επιστολή που υπογράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εστάλη την Παρασκευή (24/7). Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι έχουν ήδη νομοθετηθεί κάποια από τα απαραίτητα μέτρα, εξηγώντας , παράλληλα, όμως, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσει η ελληνική οικονομία «να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή».

Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως εξηγεί, ζήτησε νέα τριετή δανειακή σύμβαση από τον ESM, η οποία κι έχει γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, με τους όρους της να είναι υπό διαπραγμάτευση. Στην επιστολή διαμορφώνεται και το αίτημα για δανειακή διευκόλυνση και από το ΔΝΤ.

Αναλυτικά: «Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο,  διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος. Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί  μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης,  η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή,  και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».