Βαθμολογία

Ζητήθηκε νέο δάνειο απο το ΔΝΤ

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ στην οποία καταγράφεται το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς το Ταμείο για τη χορήγηση νέου δανείου.

Η επιστολή απευθύνεται προς την διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στο κείμενο γίνεται λόγος για τα προαπαιτούμενα που έχουν ψηφιστεί και για την επερχόμενη διαπραγμάτευση. Αναλυτικά η επιστολή από ανεπίσημη μετάφραση του υπουργείου Οικονομικών:

«Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ' αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ' εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».