Βαθμολογία

Η αγορά όμηρος των capital controls

Επαναλειτούργησαν χθες, ύστερα από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας, όλα τα καταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, ολόκληρη η οικονομία εξακολουθεί να είναι παγιδευμένη στους αμέτρητους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Για τις επιχειρήσεις, οποιαδήποτε εισαγωγή από το εξωτερικό, είτε αφορά τρόφιμα είτε πρώτες ύλες και μηχανήματα για την παραγωγή προϊόντων, πρέπει να περάσει από την κρησάρα της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Εμφραγμα στην αγορά απειλούν να προκαλέσουν οι επιταγές που είχαν εκδοθεί πριν από την επιβολή των capital controls και κινδυνεύουν τώρα να χαρακτηριστούν ως ακάλυπτες και οι εκδότες τους να ενταχθούν στη «μαύρη» λίστα του Τειρεσία. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 30%-40%. Με βάση έρευνα που διενήργησε η Endeavor Greece, η μείωση των πωλήσεων ήταν μεγαλύτερη του 50% στο 18% των επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, το ημερήσιο όριο αναλήψεων παρέμεινε στα 60 ευρώ, έχουν όμως τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 300 ευρώ αυτή την εβδομάδα και 420 ευρώ από την επόμενη. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται απαγορεύσεις. Οι πολίτες δεν μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, παρά μόνο για λόγους νοσηλείας και σπουδών και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια, να αποπληρώσουν πρόωρα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις, να ανοίγουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς. Μοιάζει απίθανο να ανοίξει αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εποπτικές αρχές να επαναλειτουργήσει την Πέμπτη. Ως πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών φέρεται η ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015, οπότε θα έχουν συμπληρωθεί 20 εργάσιμες μέρες χωρίς χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η απαγόρευση μετακίνησης κεφαλαίων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και οι εύλογες ανησυχίες ότι πολλοί επενδυτές, μεγαλομέτοχοι και κεφαλαιούχοι θα σπεύσουν να μεταφέρουν στο εξωτερικό τα διαθέσιμα και τα χαρτοφυλάκιά τους, μέσω αλλοδαπών χρηματιστηριακών εταιρειών και θεματοφυλάκων, καθιστά, όπως φαίνεται, απαγορευτική σε αυτήν τη φάση των capital controls κάθε σκέψη να επιτραπεί στους εγχώριους επενδυτές να συμμετάσχουν ισότιμα με τους ξένους στις αγοραπωλησίες μετοχών. Ηδη με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, απαγορεύτηκε η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για τίτλους που αποκτήθηκαν (ή θα αποκτηθούν) μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας, όπως επίσης και για τίτλους που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές (Χρηματιστήριο). Στην ΠΝΠ ορίζεται, επίσης, ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων από υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς με σκοπό την απόκτηση χρηματοπιστωτικών μέσων, ωστόσο αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί μελλοντικά αυτή η απαγόρευση με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Με τις παραπάνω αποφάσεις οι Ελληνες επενδυτές δεν θα έχουν δικαίωμα όταν ξανανοίξει το Χρηματιστήριο να αγοράζουν μετοχές με χρήματα από τις καταθέσεις τους, ούτε να μεταφέρουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε ξένους θεματοφύλακες. Αντίθετα, για όλους τους ξένους επενδυτές οι συναλλαγές προβλέπεται ότι θα είναι απόλυτα ελεύθερες. Θα μπορούν, δηλαδή, να πωλούν και να αγοράζουν μετοχές και παράγωγα και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στη φορολογική τους έδρα χωρίς κανέναν περιορισμό. Δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τους Ελληνες που διαθέτουν ξένους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς συνδεδεμένους με ξένες τράπεζες (π.χ., απευθείας με ξένες χρηματιστηριακές ή πλατφόρμες).

Η πολυήμερη χρηματιστηριακή αργία έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία και τη φήμη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, όποιο χρηματιστήριο παραμένει κλειστό για 20 συνεχείς συνεδριάσεις μπορούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να το θέσουν σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς (Standalone).

Πηγή: Η Καθημερινή
Ανέστης Ντόκας