Βαθμολογία

Η δίαιτα του ενός γεύματος

Θραύση κάνει ανάμεσα στις σταρ του Hollywood, η δίαιτα του ενός γεύματος την ημέρα, η οποία υπόσχεται θεαματική απώλεια βάρους. Δεν είναι λίγες οι διάσημες τραγουδίστριες και ηθοποιοί που ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή για να είναι πιο αδύνατες μέσα σε πολύ μικρό διάστημα. Η δίαιτα του ενός γεύματος κάνει θαύματα, καθώς πέρα από την απώλεια βάρους, γεμίζει ενέργεια τον οργανισμό και βελτιώνει τον έλεγχο ποσοτήτων φαγητού. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι διαιτολόγει εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία.

Πως λειτουργεί;

Αυτό το πρόγραμμα διατροφής απαιτεί ένα ενιαίο μεγάλο γεύμα που καταναλώνεται όποια στιγμή το επιλέξει αυτός που το ακολουθεί.Αυτό θα αντικαταστήσει τα τρία κλασικά μεγάλα γεύματα. Η μόνη... παρασπονδία που επιτρέπεται είναι αυτή των... φρούτων τα οποία μπορούν να καταναλώνονται ανά ένα ή δύο οποτεδήποτε.

Η επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, έχει τις αντιρρήσεις για την συγκεκριμένη δίαιτα, η οποία δεν σχετίζεται με μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα αρνητικά

Αυξάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός γεύματος την ημέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλή πίεση του αίματος και το αύξηση των επιπέδων του σακχάρου. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση των τροφίμων δεν γίνεται καθ' όλη την ημέρα.

Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Inflammation» τόνιζε ότι αυτό το πρόγραμμα διατροφής θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα μεταξύ των υγιών μεσηλίκων. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα κάνει το σώμα ευάλωτο σε όλα τα είδη των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών διαταραχών και μολύνσεων.

Ερευνητές παρακολούθησαν δύο ομάδες με άτομα μέσης ηλικίας άτομα που δεν είχαν προβλήματα υγείας. Μια ομάδα έτρωγε τρία γεύματα την ημέρα, ενώ η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε ένα γεύμα, με τις θερμίδες, ωστόσο, να είναι ισοδύναμες. Μετά το πείραμα, οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας έγιναν πιο ευπαθείς σε διάφορες ασθένειες.