Βαθμολογία

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των τραπεζών

Οι τράπεζες ανοίγουν εκ νέου από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν αναλυτικά σε ποιες συναλλαγές θα μπορούν να προβαίνουν. Την Παρασκευή (17/7), λοιπόν, ο αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις, για να αναφέρει αρχικά σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στον Real FM: «Από Δευτέρα ανοίγουν όλες οι τράπεζες και παρέχεται ένα μεγάλο σύνολο υπηρεσιών στα ταμεία, αλλά μόνο όσες διακινούν χρήμα σε λογιστική μορφή, δηλαδή από λογαριασμό σε λογαριασμό. Δεν μπορεί δηλαδή να παίρνει ο πολίτης σε ένα ταμείο π.χ. και να πάρει 200 ευρώ στο χέρι. Θα παίρνει κανονικά 60 ευρώ από ΑΤΜ ή 120 ευρώ ο συνταξιούχος και ο άνεργος από το ταμείο».

Ενώ πρόσθεσε αναφέροντας ότι ο κύκλος παροχής υπηρεσιών διευρύνεται με μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό και λέγοντας σχετικά: «Αν έχετε π.χ. και μια προθεσμιακή κατάθεση και έχετε ανάγκες και θέλετε να κάνετε ένα μερικό σπάσιμο, μπορείτε να το κάνετε και να πληρώσετε τις υποχρεώσεις σας και το υπόλοιπο να το ανανεώσετε ή να το βάλετε στο λογαριασμό στην τράπεζα». Από εκεί και πέρα, είπε:

-Για τις θυρίδες: «Θα ανοίξουν και καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το περιεχόμενο της θυρίδας του. Τις πρώτες μέρες, αν υπάρξει πρόβλημα με την πρόσβαση του κόσμου στις θυρίδες, θα πρέπει οι τράπεζες να το δουν, επειδή δεν είναι υπόθεση 10 λεπτών, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Να δίνουν π.χ. ραντεβού».

-Για το εάν θα μπορεί κανείς να στείλει χρήματα στο εξωτερικό: «Χρήματα έξω μπορείτε να στέλνετε, αν δεν ανήκετε στις κατηγορίες των μεγάλων επιχειρηματιών που στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό. Υπάρχει μια επιτροπή, η οποία βλέπει όλα αυτά τα ζητήματα και τα εγκρίνει και θα υπάρξει μια επιτροπή ανά υποκατάστημα, η οποία θα εγκρίνει αιτήματα με κάποιο όριο, το οποίο θα δούμε. Αποκεντρώνεται δηλαδή το σύστημα και κάποια θέματα λύνονται με αυτόματο τρόπο, όπως π.χ. αν έχει κάποιος ένα παιδί που φοιτά στο εξωτερικό και μπορεί να πάρει 5.000 ευρώ για να φτάσουν για τρεις μήνες».

Καταλήγοντας, ο Δ. Μάρδας μίλησε και για τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου, λέγοντας ότι έχει έρθει σε επαφή με τον ΣΕΠΕ διότι έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα, αλλά διαβεβαίωσε ότι όλα τα θέματα που συνδέονται με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα λυθούν με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.