Βαθμολογία

Αυξήσεις 30% στα δίδακτρα φροντιστηρίων

Τουλάχιστον 30% αναμένεται να αυξηθούν τα δίδακτρα των φροντιστηρίων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών και εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξ αιτίας όσων ορίζουν τα μέτρα του νέου μνημονίου, που εντάσσουν τις εν λόγω επιχειρήσεις στο φορολογικό καθεστώς του ΦΠΑ με συντελεστή 23%.

Μέχρι και πρότινος, είχαν απαλλαγή από τον ΦΠΑ και σήμερα φαίνεται να τις τοποθετούν στο ακριβώς αντίθετο άκρο, αυτό της ανώτατης κατηγορίας ποσοστού του φόρου, ο οποίος βέβαια θα μετακυλήσει στα δίδακτρα και θα επιβαρύνει την τσέπη των οικογενειών, που τα παιδιά τους θα φοιτούν σε αυτά.

«Ταφόπλακα» στις επιχειρήσεις τους χαρακτηρίζει το μέτρο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Χρ. Βλούχος, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ευνοήσει τους παράνομα ενεργούντες εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα αυτούς που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι.

Ο κ. Βλούχος τονίζει δε, πως: «Στα χρόνια που ζούμε, κατανοώντας την οικονομική δυσπραγία των οικογενειών, ρίξαμε τις τιμές μας, στα «τάρταρα», ριψοκινδυνεύοντας τη λειτουργία μας. Θέλαμε όμως έτσι να σταθούμε δίπλα στα παιδιά, των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας, προσφέροντάς τους ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες στη ζωή τους, με αυτές που έχουν αντίστοιχα οι ελίτ!

Το νέο μέτρο θα είναι «ταφόπλακα» στις επιχειρήσεις μας, καθώς δύσκολα θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό, αφού θα πρέπει να ζητήσουμε αύξηση των διδάκτρων από τις οικογένειες που ακόμη υποφέρουν οικονομικά και δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν περισσότερα.

Πραγματικά με προβλημάτισε και στεναχωρήθηκα στο άκουσμά του, καθώς διαπίστωσα ότι και πάλι «κυνηγάνε» τις νόμιμες μικρές επιχειρήσεις. Και το λέω αυτό, ρωτώντας τα εξής: Γιατί εξαιρούνται τα ιδιωτικά σχολεία; Πώς ελέγχουν τους εκπαιδευτικούς που παράνομα παραδίδουν ιδιωτικά μαθήματα στο σπίτι και πληρώνονται χωρίς αποδείξεις;

Υποτίθεται ότι τα νέα μέτρα, θα είχαν ως βάση τους, το να ανακουφίσουν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και τη μέση οικογένεια. Αυτά θα κάνουν το αντίθετο... Θα την επιβαρύνουν».

ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ 6%

«Παρανοϊκό» χαρακτήρισε το εν λόγω μέτρο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ), κ. Γιάννης Βαφειαδάκης, μιλώντας στην «Ε» και υποστήριξε ότι αυτό αντίκειται και παραβιάζει σχετική Κοινοτική Οδηγία.

Ως εκ τούτου, ο κ. Βαφειαδάκης, δήλωσε πως η Ομοσπονδία θα στραφεί σε νομική οδό διερεύνησης της νομιμότητάς του και ανάλογα θα ενεργήσει, ζητώντας παράλληλα, αν δεν γίνεται να ανακοπεί, τουλάχιστον να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ στο 6%.

«Είναι εξωφρενικό...» τόνισε και συμπληρώνει: «Τόσο ο ΦΠΑ 23% όσο και τα άλλα που μας επιβαρύνουν σαν επιχειρήσεις με τα νέα μέτρα, που είναι η αύξηση εργοδοτικών εισφορών, η αύξηση προκαταβολής φόρου κ.α., απειλούν την επιβίωσή μας.

Όλα αυτά θα μετακυλήσουν στις οικογένειες και εκτιμώ ότι η αύξηση των διδάκτρων, των μαθητών των φροντιστηρίων, θα ανέλθει τουλάχιστον στο 30%, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις φορολογικές απαιτήσεις. Τρίβουν βέβαια τα χέρια τους οι εκπαιδευτικοί που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι».

«Θα δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Οι νέοι των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων δεν θα έχουν ίσες ευκαιρίες, με αυτούς της... ελίτ», μας αναφέρει επίσης ο κ. Βαφειαδάκης, επισημαίνοντας τέλος πως: «Το 23% είναι η εξαργύρωση γραμμάτιου, έναντι των πελατών της κυβέρνησης».

Πηγή: Εφ. Ελευθερία