Βαθμολογία

«Πράσινο» φως από το Eurogroup για το δάνειο-γέφυρα

Ευχάριστα είναι τα μαντάτα με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης το πρωί της Πέμπτης (17/7).

Οι υπουργοί Οικονομικών σχολίασαν με θετικό τρόπο την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο και ενέκριναν επί της αρχής το δάνειο-γέφυρα, που έχει αιτηθεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, το Eurogroup άναψε το «πράσινο» φως για την εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης.

Τα χρήματα αυτά θα δοθούν κατά κύριο λόγο για την αποπληρωμή των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (2 δισ. ευρώ), αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζ (3,5 δισ. ευρώ).

Οι επίσημες ανακοινώσει αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή (17/7), καθώς είναι απαραίτητη και η έγκριση χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι η Τσεχία και η Βρετανία.

Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη (16/7), εκεί που μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην ελληνική Βουλή, αλλά και την απόφαση του Eurogroup, αναμένεται να αποδεσμευτούν μέσω του ELAμεγαλύτερα κεφάλαια προς τις ελληνικές τράπεζες.