Βαθμολογία

Με 229 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. Υπέρ ψήφισαν 229 βουλευτές, «όχι» 64 βουλευτές, ενώ 6 δήλωσαν παρών.

Νωρίτερα, κάλεσμα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν όλοι μαζί απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στη συμφωνία παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλή και τόνισε: «Tη Δευτέρα το πρωί στις 09.30 ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου. Ήταν μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό. Ξέρω όμως ότι κάναμε κάτι που αισθανόμαστε ότι δεν είχαμε καμιά επιλογή. Και δεν είχαμε ούτε βεβαιότητες και δεν έχουμε ούτε σιγουριές».

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει.

«Πέντε μήνες δώσαμε σκληρό αγώνα με λάθη και παραλήψεις, αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Για αυτόν τον αγώνα αισθάνομαι υπερήφανος γιατί με αυταπάρνηση δώσαμε τη μάχη για το δίκιο του λαού μας. Δώσαμε μια μάχη άνιση, δύσκολη» είπε.

«Τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους, με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ήταν ένας αγώνας άδικος. Παρ' όλα αυτά έχουμε αφήσει παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο και αυτή η παρακαταθήκη δεν σβήνει. Είμαι βέβαιος ότι η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία είναι δύσκολη. Θα μας βάλει σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια, όχι στενότερα από ότι στο παρελθόν. Τουλάχιστον εμείς αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε λάθη και παραλήψεις στο παρελθόν» πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Παρά τη δύσκολη συμφωνία, σε ότι αφορά εμένα και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλος για το δίκαιο του εργαζόμενου λαού. Δεν πρόκειται να κάνουμε το χατήρι σε κανέναν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα που επιδίωκαν να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση, μέσα στον χρόνο».