Βαθμολογία

Πιο αυστηρή η χορήγηση δανείων

Δυσκολότερη έγινε η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+2,08% (ΤτΕ).

Έρευνα της ΤτΕ διαπιστώνει ότι οι τράπεζες εισήγαγαν αυστηρότερα κριτήρια στη χορήγηση δανείων, εξαιτίας των συνθηκών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και των δυσκολιών πρόσβασής τους στις αγορές χρήματος.

Μειωμένη ήταν και η ζήτηση για δάνεια, παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων για αναδιάρθρωση του χρέους τους. Η ζήτηση για δάνεια από τις Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Οι όροι χορήγησης δανείων προς ΜΧΕ έγιναν επίσης πιο αυστηροί κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2015, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά στα δάνεια προς τα νοικοκυριά, τα κριτήρια χορήγησης παρέμειναν αμετάβλητα στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αναμένεται να μειωθεί ως ένα βαθμό κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε ως ένα βαθμό και αναμένεται περαιτέρω μείωση και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ.