Βαθμολογία

Ελπίδες για θεραπεία του Αλτσχάιμερ

Αισιοδοξία για την οριστική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με τη χρήση λιποσωμάτων προκαλεί έρευνα Ιταλών επιστημόνων, η οποία παρουσιάστηκε στο 9ο Διεθνές Θερινό Σχολείο στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Nanotechnology 2015» που διοργανώνει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιοχημείας και επικεφαλής του Κέντρου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου Μπικόκα του Μιλάνου, Μάσιμο Μασερίνι, έχει ήδη επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση της μνήμης σε πειραματόζωα, έπειτα από τρεις εβδομάδες θεραπείας.

«Στη νόσο Αλτσχάιμερ έχουμε δύο σημαντικά ευρήματα: το ένα είναι οι πλάκες «β αμυλοειδούς», που δημιουργούνται στον εγκέφαλο, και το άλλο είναι η προοδευτική απώλεια μνήμης των ασθενών. Αυτό λοιπόν που κάναμε είναι να εφεύρουμε λιποσώματα, ένα είδος νανοσωματιδίων μεγέθους 120 νανομέτρων, τα οποία έχουν δύο λειτουργίες: η μία είναι ότι μπορούν να συνδεθούν με τις πλάκες αυτές που δημιουργούνται στον εγκέφαλο και η δεύτερη λειτουργία είναι ότι μπορούν να περάσουν τον φραγμό του εγκεφάλου», σύμφωνα με τον καθηγητή Μασερίνι.

Νανοσωματίδια

Στη συνέχεια εξήγησε πως αυτά τα νανοσωματίδια εισήχθησαν με ένεση σε ζώα, στα οποία με μεταλλάξεις δημιουργήθηκε ένα μοντέλο Αλτσχάιμερ. Τα ζώα αυτά, που ήταν ποντίκια, δεν είχαν μνήμη και ουσιαστικά υπήρχε μίμηση της νόσου Αλτσχάιμερ. Υστερα από τρεις εβδομάδες χορήγησης αυτών των νανοσωματίδιων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μειώθηκε το μέγεθος των πλακών στον εγκέφαλο και αποκαταστάθηκε η μνήμη των ποντικιών. Επισήμανε ότι υπάρχει ήδη πατέντα για τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια και ότι έχουν βρεθεί Ελβετοί επενδυτές ώστε οι επιστήμονες να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες.

«Στοχεύουμε στη θεραπεία και όχι απλώς στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η διάγνωση δεν είναι τόσο δύσκολη. Ηδη υπάρχουν τεχνικές στην κλινική πράξη, όπως η μαγνητική τομογραφία, όπως και η αλλαγή στη συμπεριφορά του ασθενούς, και έτσι στο 90% των περιπτώσεων το Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκεται. Το πρόβλημα είναι η θεραπεία και σε αυτό στοχεύουμε» επισήμανε ο καθηγητής.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
(ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ)