Βαθμολογία

Μονόδρομος η νέα αναθεώρηση της σύμβασης

Πάνω από 1.650 μετανάστες που στερούνται των νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων έχουν εντοπιστεί από το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή τις τελευταίες 48 ώρες (από το βράδυ της Τρίτης έως και αργά χθες το απόγευμα).

Μάλιστα, ο εν λόγω αριθμός αφορά μόνο εκείνους που έχουν εντοπιστεί σε λέμβους και παραπλέοντα σκάφη, ή σε παραθαλάσσιες περιοχές και λιμάνια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Αρκετές εκατοντάδες ακόμα παράτυποι μετανάστες έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες και σε σημεία της ενδοχώρας των νησιών, αναζητώντας τρόπο διαφυγής σε άλλα σημεία της χώρας και εν συνεχεία σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία ακόμα κορύφωση των εισροών μεταναστών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εξέλιξη που γεννά πρόσθετα προβλήματα τις τελευταίες ημέρες, μετά και την τραπεζική αργία, λόγω της έλλειψης ρευστότητας των αρμόδιων αρχών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι προσπάθειες διάσωσης των αγνοούμενων ναυαγών από το πρόσφατο ναυάγιο που συνέβη την Τρίτη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, οι σοροί που έχουν βρεθεί ανέρχονται πλέον σε πέντε, εκ των οποίων τρεις έχουν ανασυρθεί από τις τουρκικές αρχές και δύο από τις ελληνικές.

Οι διασωθέντες μετανάστες ανέρχονται σε 19, εκ των οποίων οι οκτώ από τις ελληνικές αρχές και 11 από τις τουρκικές. Το δυστύχημα είναι ότι παραμένουν 13 αγνοούμενοι. Πάντως, η σχετική επιχείρηση παραμένει διαιρεμένη, καθώς οι τουρκικές αρχές επιχειρούν από τη δική τους πλευρά και οι ελληνικές αρχές από την πλευρά των ελληνικών χωρικών υδάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ