Βαθμολογία

Προίκα 12 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από το ποσό των 70 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δοθεί ως νέο δάνειο από τον ESM στην Ελλάδα στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος χρηματοδότησης, τα 12 δισ. προορίζονται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι επαρκεί για να καλυφθούν οι μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί έως τώρα οι τράπεζες εξαιτίας της εκροής των καταθέσεων και της εκτίναξης των κόκκινων δανείων και έτσι αποτρέπεται το ενδεχόμενο τον λογαριασμό να κληθούν να πληρώσουν οι καταθέτες. Το κακό σενάριο του κουρέματος των καταθέσεων παρέμενε ανοιχτό όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω της μεγάλης επιδείνωσης της κατάστασης των τραπεζών, του αδιεξόδου που είχε προκύψει στις διαπραγματεύσεις και της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας.

Η πρόβλεψη για χρηματοδότηση από τον ESM έρχεται να κατευνάσει τους φόβους των καταθετών, οι οποίοι μαζικά το τελευταίο διάστημα απέσυραν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Αλλωστε, η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη χθες για πρώτη φορά έθεσε ανοιχτά το θέμα για πιθανό κούρεμα καταθέσεων, σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει συμφωνία και συνεχιστεί ο κατήφορος των τραπεζικών μεγεθών. «Οσο πιο γρήγορα μπούμε σε ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος τόσο μικρότερη η πιθανότητα οποιουδήποτε κουρέματος» δήλωσε χαρακτηριστικά η Κατσέλη και πρόσθεσε ότι «το θέμα του κουρέματος έχει να κάνει με τη φερεγγυότητα των τραπεζών».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ