Βαθμολογία

«Η Λάρισα δεν είναι Πάτρα»

Η ΠΑΕ ΑΕΛ δεν είναι άλλη μια ομάδα, που ήλθε να προστεθεί σε εκείνες με τις οποίες έχει ήδη ασχοληθεί έως σήμερα ο Αλέξης Κούγιας -ως ιδιοκτήτης ή ως πρόεδρος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sport24 αναφέρθηκε στην ΑΕΛ. Αναλυτικά ο Αλέξης Κούγιας για την ΑΕΛ:

"Η Λάρισα δεν είναι Πάτρα. Αυτό είναι το πρώτο που αλλάζει. Η Λάρισα, αν την πειράξεις, ο κόσμος κατεβαίνει στο δρόμο. Στην Πάτρα τους πήραν τη συνεταιριστική τράπεζα που είχαν, υγιέστατη τράπεζα με 360 εκατομμύρια αποθεματικό και δεν κουνήθηκε φύλλο. Τους την πήγαν από τη μια μέρα, στην άλλη σε μια συστημική τράπεζα, για να ενισχύσουν τη συστημική τράπεζα, με τα μετρητά των Πατρινών. Στην Πάτρα έγινε αυτό που έγινε με τον Απάρκιολη και Κάμπαξη και δεν... Σε άλλη πόλη, δεν θα είχαν φύγει ποτέ οι διαιτητές, με αυτά που έγιναν -και τώρα είναι κατηγορούμενοι. Στη Λάρισα, πήγαν μια φορά να τους κλέψουν ένα πρωτάθλημα, αν θυμάσαι με τον Τσίγκοφ και κόπηκε η Ελλάδα στη μέση, για μήνες".

Ποια μπορεί να είναι (ή να γίνει) η ειδοποιός διαφορά; "Στη Λάρισα, ο κόσμος είναι Λάρισα. Δεν είναι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και επειδή δεν παίζουν στην πόλη ή δεν μπορούμε να πάμε την Κυριακή αυτή, στην Αθήνα, για να δούμε την ομάδα τους, είμαστε Παναχαϊκή και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κριτική. Στη Λάρισα, η Ερασιτεχνική δεν έκανε ποτέ καταγγελία, να διαλυθεί η Επαγγελματική γιατί χρωστούσε 10.000 ευρώ. Στη Λάρισα, δεν υπάρχει περίπτωση να 'χει ιδιόκτητο γήπεδο η ερασιτεχνική και να μη το δίνει στην επαγγελματική. Όταν μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της επαγγελματικής είναι αυτός που 'χει φτιάξει το γήπεδο, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο από χρόνια. Δεν σκέφτηκε να τους πάρει ένα χαρτί, ότι θα παίζει τζάμπα για όλη τους τη ζωή και να τους δώσει κάποια ποσοστά συμμετοχής, στα κέρδη. Στη Λάρισα, δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξεις το προπονητικό κέντρο και επειδή η ερασιτεχνική θέλει να σου κάνει πόλεμο, να σου κόψει το νερό. Για να μην έχεις πρόσβαση. Όχι γιατί δεν πληρώνεις το νερό. Στη Λάρισα δεν υπάρχει περίπτωση ο Δήμος, να μη δώσει το δημοτικό στάδιο, το οποίο φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού -δεν το έφτιαξε ο Δήμαρχος μόνος του και η παρούσα δημοτική αρχή- γιατί είναι της φιλοσοφίας ότι το γήπεδο ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό και δεν μπορεί να παραχωρείται σε επαγγελματική ομάδα. Και έτσι να μην παίρνεις αδειοδότηση και να μην μπορείς να κάνεις μεταγραφές, γιατί δεν έχεις γήπεδο να δηλώσεις και αναγκάζεσαι να πηγαίνεις στην Κόρινθο να παίζεις, στην Κάτω Αχαγιά ή στο Αίγιο ή στη Ναύπακτο. Αυτή είναι η διαφορά της Λάρισας, με την Πάτρα. Και αυτό θα φανεί και στα χρόνια. Στη Λάρισα ο Δήμαρχος έδωσε δημόσια γη, δωρεάν για να κατασκευάσει ο ιδιοκτήτης το γήπεδο που έφτιαξε. Στη Λάρισα ο Δήμαρχος Τίρναβου, έδωσε δημόσια γη για να γίνει προπονητικό κέντρο. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε ποια είναι η διαφορά. Το ίδιο και στα Γιάννενα. Συμπεριφορές, σαν και αυτές που αντιμετώπισα στην Πάτρα, να 'χεις πάρει μια ομάδα με 3.300.000 ευρώ χρέη και να την έχεις εξυγιάνει, να 'χεις φτάσει τα χρέη σε τρία χρόνια στα 400.000 ευρώ. Συγχρόνως να 'χεις πάρει την ομάδα από τα τοπικά πρωταθλήματα, ουσιαστικά, γιατί εκεί θα ήταν με τα χρέη και να την έχεις φτάσει στα πρόθυρα της Super League. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να αγωνίζεσαι με όλο το κατεστημένο και να παίρνει πρωτάθλημα η ομάδα, έως τη Β' και να μη σε βραβεύει κανείς. Να μη σε καλεί η ΕΠΣ, γιατί είναι προσκείμενη στην ΕΠΟ και επειδή έχεις κάνει την κόντρα με την ΕΠΟ και τους έχει μηνύσει, δεν σε καλούν στις εκδηλώσεις τους. Το καταλαβαίνετε αυτό;".

Στα πρώτα πράγματα που είπε, ως νέος ιδιοκτήτης της ΑΕΛ, ήταν πως το ντόπιο στοιχείο θα είναι έντονο, ότι θα υπάρχει συνασπισμός δυνάμεων της πόλης και μέρος των εσόδων θα το προσφέρετε στους άπορους. Είναι αυτές οι κυρίαρχες σκέψεις και τι χρειάζεται για να γίνουν πράξεις; "Όλα αυτά θα γίνουν. Αν συσπειρωθεί η Λάρισα, υπάρχουν έσοδα. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τα χρησιμοποίησαν για να ενισχύσουν την ομάδα και να κερδίσουν και αυτοί πάρα πολλά χρήματα. Γιατί υπήρξε ιδιοκτήτης στη Λάρισα, που "έβγαλε" πάρα πολλά χρήματα. Κάποια στιγμή, όταν ήταν η ομάδα στη Super League, είχε απίστευτα έσοδα. Ειδικά όταν κατέκτησε το κύπελλο και συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πάρα πολλά έσοδα. Η δική μου φιλοσοφία ζωής -και αυτό το περίμενα πάντοτε, δηλαδή, να 'χω έσοδα- είναι άλλη. Δεν είμαι επιχειρηματίας. Ο σκοπός μου ποιος είναι; Φέτος, του χρόνου, τα επόμενα χρόνια που είναι βέβαιο πως η κρίση θα μείνει στην Ελλάδα, όποιος είναι ρεαλιστής το καταλαβαίνει, θα πρέπει να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των Λαρισινών. Τα σπίτια θα 'χουν προβλήματα επιβίωσης. Οι πατεράδες και οι μανάδες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το ρόλο τους, ως προς τα παιδιά τους. Και θα πρέπει να τους δώσουν διεξόδους. Το γήπεδο θα είναι διέξοδος. Με τη βοήθεια του Δήμου -και ήταν το πρώτο που έκανα-, από τις εισπράξεις θα "βγάζουμε" κάθε Κυριακή κάποια χρήματα να πηγαίνουν στα παιδιά που δεν έχουν να φάνε στα σχολεία, στις οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και το νερό. Όπως υπάρχει και το οπαδικό κίνημα, που κάνει μόνο του δράσεις. Θα πρέπει να το ενισχύσουμε και αυτό. Δεν ξέρω πώς θα λέγεται αυτή η βοήθεια προς τους Monsters, που είναι ένα τεράστιο κίνημα στη Λάρισα. Με ετερόκλητα στοιχεία. Κάποια παιδιά έχουν πολύ έντονη κοινωνική διείσδυση. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ποδόσφαιρο. Η ΠΑΕ εκεί θα είναι βοηθός τους. Με ποια έννοια; Όχι για έκνομες πράξεις, αλλά σίγουρα για αυτό που χρειάζονται αυτά τα παιδιά, να βοηθήσουν το περιβάλλον τους. Αυτοί ξέρουν ποιους θα βοηθήσουμε. Πάλι θα βγει ένα ποσοστό από τις εισπράξεις, που θα το διαχειρίζονται εκείνοι. Εκεί πετυχαίνεις μια συνένωση, μια συσπείρωση γύρω από την ομάδα. Και εσύ τι απολαμβάνεις; Ένα γεμάτο γήπεδο, έναν κόσμο που χαίρεται ή στενοχωριέται, αλλά σε κάθε περίπτωση ζει, γιατί συμμετέχει. Και εκεί είναι και ο ρόλος του εγγυητή αυτής της προσπάθειας. Του ιδιοκτήτη. Εάν έχει αγωγή, παιδεία και αν έχει κάνει πραγματικά μια κοινωνική διείσδυση. Δεν χρειάζεται να ξέρεις κοινωνική ανθρωπολογία, για να καταλάβεις πώς λειτουργεί η κοινωνία σήμερα. Αν δεν το καταλάβεις, απέτυχες".