Βαθμολογία

Μείωση 80% στις κρατήσεις από τουρίστες

Εντείνεται η αγωνία των ξενοδόχων της περιοχής μας, λόγω της δραματικής μείωσης των κρατήσεων των Ελλήνων τουριστών που υπολογίζεται ότι αγγίζει το 80%, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο δημιουργεί φόβους για μελλοντικό πρόβλημα στην προμήθεια προϊόντων για τις επιχειρήσεις. Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, οι επαγγελματίες καλούνται να καταβάλουν τοις μετρητοίς το ποσό που αντιστοιχεί στις παραγγελίες που πραγματοποιούν, για την προμήθεια διαφόρων ειδών.

Η αλλαγή στον τρόπο πληρωμής, λόγω ειδικών συνθηκών, εντείνει την ίδια στιγμή τον προβληματισμό των επαγγελματιών, οι οποίοι βλέπουν τον ημερήσιο τζίρο να συρρικνώνεται διαρκώς, λόγω της δραματικής μείωσης των κρατήσεων.

Η καθημερινή πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες, αποτυπώνεται ευκρινώς στη γλώσσα των αριθμών. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ξενοδόχος της Σκιάθου, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι κρατήσεις από τον εγχώριο τουρισμό έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα, σε σύγκριση με την εικόνα που υπήρχε σε αντίστοιχες παλαιότερες εποχές.

Ενα ακόμη βασικό πρόβλημα, το οποίο επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Γιώργος Ζαφείρης είναι το γεγονός ότι για αγορές άνω των 500 ευρώ, απαιτείται Τραπεζική επιταγή ή κατάθεση στην Τράπεζα. Με δεδομένη την γενικότερη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες στο σύνολό τους, εκτιμάται ότι υπάρχει ενδεχόμενο να σημειωθεί πρόβλημα ανεφοδιασμού.

Στο μεταξύ, δεν υπάρχουν μαζικές αλλά λιγοστές, μεμονωμένες ακυρώσεις από το εξωτερικό. Η εικόνα των προηγούμενων ημερών δεν έχει αλλάξει, αλλά εκφράζονται φόβοι από ξενοδόχους ότι θα στραφεί προς άλλους προορισμούς το ενδιαφέρον των αλλοδαπών τουριστών. «Θα μας απομείνουν δηλαδή όσοι πελάτες είναι της τελευταίας στιγμής» αναφέρει ο κ. Ζαφείρης.

Οι επαγγελματίες του κλάδου παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία της εξελίξεις, εκφράζοντας από κοινού την ευχή να εξομαλυνθεί άμεση η πολιτική κατάσταση.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής της Σκοπέλου, ξενοδόχος Μαρία Βογιατζόγλου, μεταφέρει μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ την έντονη ανησυχία της, διότι τα περισσότερα προϊόντα που προμηθεύονται τα ξενοδοχεία είναι εισαγόμενα. «Οι προμηθευτές θέλουν να πληρωθούν τοις μετρητοίς λόγω των εξελίξεων, γεγονός που συνεπάγεται ρευστότητα από την πλευρά των επαγγελματιών. Μέχρι στιγμής έχουμε αποθέματα προμηθειών και καλύπτουμε τις ανάγκες των ξενοδοχείων μας αλλά εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα» υπογραμμίζει η ίδια ξενοδόχος.

Το σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου διατυπώνει ανάλογες θέσεις, εκτιμώντας ότι σε μια εποχή που υπήρχαν σημαντικές προοπτικές εξέλιξης για τον τουρισμό, η κίνηση του εγχώριου τουρισμού ακολουθεί ξαφνικά πτωτική πορεία, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματίες.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
(ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ)