Βαθμολογία

Εγκυρα τα ψηφοδέλτια με σταυρό

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο οι πολίτες θα πρέπει να σημειώσουν έναν σταυρό εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από την απάντηση ΝΑΙ (εγκρίνω) ή ΟΧΙ (δεν εγκρίνω) της προτίμησής τους. Κάθε άλλο σύμβολο καθιστά το ψηφοδέλτιο άκυρο. Εγκυρα είναι και τα ψηφοδέλτια στα οποία ο σταυρός έχει σημειωθεί εκατέρωθεν της προτιμώμενης απάντησης.

• Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2015. Σε Αττική, Πειραιά, Θεσσαλονίκη πρέπει να αναζητήσουν το εκλογικό τμήμα που αντιστοιχεί στο επώνυμό τους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ψηφίζουν στο τελευταίο τμήμα του εκλογικού διαμερίσματος του τόπου διαμονής τους.

• Οι υπόλοιποι ψηφίζουμε στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εκλογών του Ιανουαρίου.

• Για την ανεύρεση του εκλογικού τμήματος λειτουργεί το «Μάθε πού ψηφίζεις» στην ιστοσελίδα www.ypes.gr στο «Εκλογές» και το τηλεφωνικό κέντρο 213-1361500 (σήμερα και αύριο 8.00-21.00 και Κυριακή 7.00-19.00).

• Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Στο μεταξύ σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσον εξασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εκφράζονται από θεσμούς και ομάδες πολιτών. Το πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οργανώθηκε η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία οδήγησε σε ενέργειες που κινούνται στο όριο της νομιμότητας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου «εκτός διεθνών προδιαγραφών». «Το δημοψήφισμα αυτό δημιουργεί ερωτήματα ως προς τη συμβατότητά του με το Σύνταγμα και τις διατάξεις και αρχές της σχετικής επί του θέματος νομοθεσίας, κυρίως όμως θέτει σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κατάκτηση της χώρας, που είναι η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το κοινό νόμισμα», γράφει σε ανακοίνωσή της χθες και η Ελληνική Ενωση Ευρωπαϊκού Δικαίου (ΕΕΕΔ).

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τις ρυθμίσεις που αφορούν στις διαδικασίες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου ορίζεται ότι θα λειτουργήσουν οι ίδιες εφορευτικές επιτροπές στα ίδια εκλογικά τμήματα και με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους. Και ενώ οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν λάβει τον διορισμό τους (και τα οδοιπορικά τους, όπως επιβάλλει η νομοθεσία), για τους πολίτες που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στις εφορευτικές επιτροπές κανένας δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα βρίσκονται στις θέσεις τους την Κυριακή το πρωί.

Καμπάνια για την προσέλκυση εθελοντών οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως εκλογικοί αντιπρόσωποι της Επιτροπής του ΝΑΙ κάνουν τα κόμματα Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, όπως και οι φορείς, οι ομάδες και οι οργανώσεις (π.χ., ΣΕΒ, ΚΕΔΕ, Ενωση Περιφερειών) που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Στην ιστοσελίδα www.naistinellada.gr, όποιος πολίτης θέλει μπορεί να δηλώσει εθελοντής προκειμένου να λάβει την αναγκαία διαπίστευση για να παραβρεθεί ως εκπρόσωπος της επιτροπής σε εκλογικό τμήμα. Πρωτεργάτης στην πρωτοβουλία, η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως (μέσω της σελίδας της στο Facebook, Niki Kerameus, μπορεί επίσης κάποιος να στείλει τα στοιχεία του για να συμμετάσχει ως εθελοντής) εξηγεί ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος προβλέπει και χρειάζεται τη συμμετοχή εθελοντών. Από την άλλη, ειδικά για το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, και τα κόμματα μπορούν να στέλνουν εκλογικούς εκπροσώπους.

Να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία για τα δημοψηφίσματα μπορεί να συγκροτηθεί επιτροπή υποστήριξης του ΝΑΙ και επιτροπή υποστήριξης του ΟΧΙ, η δεύτερη ωστόσο δεν συνεστήθη, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μη βρεθεί στη θέση να χρειαστεί να συνομιλήσει με τη Χρυσή Αυγή.

Κάθε βράδυ συνεργεία του Δήμου Αθηναίων βρίσκονται στους δρόμους για να κατεβάζουν τις αφίσες «σάντουιτς» που έχουν αναρτηθεί στους στύλους ηλεκτροφωτισμού σε κεντρικούς δρόμους του κέντρου. Οπως όμως αναφέρουν υποστηρικτές του ΟΧΙ, προσπαθούν να τους εμποδίσουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαπληκτισμοί.

Σήμερα θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή του Δήμου Αθηναίων για να «μοιράσει» στις δύο πλευρές τα νόμιμα σημεία ανάρτησης αφισών. Ο δήμαρχος Αθηναίων εμφανίζεται κάθετος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα κατεβαίνουν αδιακρίτως όλες οι αφίσες που αναρτώνται παράνομα στην πόλη.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ