Βαθμολογία

Λύση ή οριστική ρήξη την Κυριακή

Συνέχεια στο διαπραγματευτικό θρίλερ των τελευταίων ημερών δόθηκε μετά το χθεσινό άκαρπο Eurogroup, με την Κυριακή να είναι, πιθανότατα, το τελικό χρονικό ορόσημο για συμφωνία ή οριστική ρήξη της Αθήνας με τους εταίρους.

Μηνύματα ότι ο χρόνος τελειώνει απέστειλαν στο περιθώριο του Eurogroup, αλλά και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολλοί ξένοι αξιωματούχοι, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει λύση «πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα». Μάλιστα, στο νέο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αύριο, στην ατζέντα, σύμφωνα με τους εταίρους, δεν θα είναι μόνον μια πιθανή συμφωνία, αλλά και το plan b για θωράκιση της Ευρωζώνης σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Το κλίμα για την Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα βαρύ, όπως προκύπτει και από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τουσκ ανέφερε πως «το παιχνίδι τέλειωσε», με τον κ. Τσίπρα να αντιτείνει πως δεν πρέπει «να υποτιμάτε μέχρι πού μπορεί να φθάσει ένας λαός όταν αισθάνεται ταπεινωμένος». Ιδιαίτερα επικριτικοί για την Αθήνα ήταν και πολλοί άλλοι ηγέτες, ενώ η κ. Μέρκελ, στη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Γερμανία «δεν θα εκβιαστεί από την Ελλάδα». Παράλληλα, η γεφύρωση του χάσματος παραμένει δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι θεσμοί επιμένουν σε πολιτικά επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και δεν προτίθενται να συζητήσουν τώρα το θέμα του χρέους.

Με τη γραμμή αυτή συντάσσεται πλέον και το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του οποίου είπε ότι πρέπει πρώτα να κάνει μεταρρυθμίσεις η Αθήνα και μετά να διευθετηθεί το χρέος. Σε πολύ βαρύ κλίμα εξελίχθηκαν και το χθεσινό Eurogroup αλλά και η Σύνοδος Κορυφής που ακολούθησε, στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε απομονωμένος και δέχτηκε σκληρή κριτική από μια σειρά ηγετών. Εκείνο που έγινε σαφές ήταν αυτό που δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ πριν από τη σύνοδο, ότι «πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα», ενώ τόνισε πως η Γερμανία «δεν θα εκβιαστεί» από την Ελλάδα. Επί της ουσίας, όπως προκύπτει και από την επιλογή των εταίρων να προγραμματίσουν κατ' αρχήν νέο Eurogroup για αύριο, μέχρι την Κυριακή το βράδυ το αργότερο θα κριθεί εάν θα υπάρξει συμφωνία ή εάν η διαπραγμάτευση οδηγείται σε οριστική ρήξη.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Μέρκελ δεν ήταν η μόνη ηγέτις που μίλησε με σκληρά λόγια κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Η πλειονότητα των αρχηγών που πήραν τον λόγο εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την τροπή των διαπραγματεύσεων και τόνισαν ότι η απόφαση πρέπει να είναι των τριών θεσμών και όχι σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε είπε πως δεν υπάρχει χώρος για πολιτική αποδυνάμωση των προτάσεων των θεσμών και πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι ηγέτες θα βρεθούν ξανά σε Σύνοδο Κορυφής όχι για να λύσουν τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα αλλά για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Οι πρωθυπουργοί των δύο πρώην μνημονιακών χωρών Ιρλανδία και Πορτογαλία κ. Εντα Κένι και Πέδρο Κοέλιο αντιστοίχως, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επιμονή του κ. Τσίπρα να φέρει το θέμα της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών, καθώς, όπως τόνισαν, δεν έγινε αντίστοιχη συζήτηση σε αυτό το επίπεδο για τα δικά τους προγράμματα.

Προηγουμένως, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει στην εισήγησή του τις δύο παραπάνω χώρες λέγοντας ότι σε αυτές δόθηκε ευελιξία που δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας όμως του απάντησε: «Ενώ αναφέρεστε στη χώρα μου, ποιες είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχετε κάνει εσείς;» θέλοντας να τονίσει ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν είναι δύο περιπτώσεις που μπορούν να συγκριθούν. Από τη μεριά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί μετά από τόσους μήνες δεν είναι εφικτή η συμφωνία.

Ασυνήθιστα αυστηρός ήταν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μ. Μπορίσοφ που είπε ότι από το 2009 είναι η 20ή φορά που συζητάμε για την Ελλάδα και ότι ενώ η μέση σύνταξη στη Βουλγαρία είναι 180 ευρώ η χώρα του τηρεί τους κανόνες, κάνοντας σαφή υπαινιγμό για τη μη τήρηση των κανόνων από την πλευρά της Ελλάδας. Πρότεινε μάλιστα τη σύσταση κοινής μονάδας με τη Βουλγαρία για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Ο μόνος που βρέθηκε στο πλευρό της Αθήνας ήταν ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Γ. Αναστασιάδης που υποστήριξε ότι ήταν καλή ιδέα να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών το θέμα της Ελλάδας και ότι η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηταν ο μόνος που αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και είπε ότι θα βοηθούσε τον Ελληνα πρωθυπουργό «αντί να εκφράζουμε ανησυχίες, να προσφέρουμε εγγυήσεις για το μέλλον με την αφορμή ελάφρυνσης του χρέους».

Κατά την τοποθέτησή της η Μέρκελ χρησιμοποίησε τον κ. Αναστασιάδη ως το θετικό παράδειγμα ηγέτη που πήρε το βάρος της διαπραγμάτευσης στις πλάτες του και οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα και έκλεισε λέγοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί εν τέλει να κάνει η Ελλάδα». Στους γερμανικούς κύκλους αξιωματούχων στο περιθώριο της Συνόδου συζητιόταν έντονα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ότι τα υφεσιακά μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς δεν θα οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα και σε τρεις μήνες θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.

Πηγή: H Καθημερινή
(Έλενα Βαρβιτσιώτη)