Βαθμολογία

Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι στο ΔΝΤ

Για δύο δημοσιογράφους, οι οποίοι μετείχαν στα προγράμματα υποτροφιών που εκπόνησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνει λόγο το Ταμείο σε απαντητική του επιστολή προς τον υπουργό Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

Σε δήλωσή του ο κ. Κουίκ αναφέρει ότι πλέον περιμένει «από την ΕΣΗΕΑ ή την ΠΟΕΣΥ ή οποιονδήποτε άλλο φορέα να γνωστοποιήσει αν υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΔΝΤ για αυτά τα ταξίδια «υποτροφίας» με ανοικτή συμμετοχή για όλους τους δημοσιογράφους ή, τελικά, έγινε επιλογή με άλλες διαδικασίες», ενώ απευθύνει έκκληση στους δύο δημοσιογράφους που μετείχαν να το δηλώσουν ανοιχτά, ειδάλλως θα απευθύνει εκ νέου επιστολή στο ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε ανακινηθεί μετά από σχετικές καταγγελίες που είχε κάνει ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ ενώπιον της Επιτροπής για τα Μνημόνια στη Βουλή, ενώ δύο ημέρες αργότερα είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει τις καταγγελίες, δηλώνοντας άγνοια για το περιεχόμενο των προγραμμάτων.

Διαβάστε την απάντηση του ΔΝΤ

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Σας ευχαριστώ για επιστολή που μου στείλατε 18 Ιουνίου. Σε απάντηση του ερωτήματός που μου απευθύνατε, μπορώ να σας πω ότι το ΔΝΤ δεν έχει ποτέ διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για Έλληνες δημοσιογράφους. Με την ευκαιρία που μου δίνετε ωστόσο, θα ήθελα να σας δώσω μια πιο εκτεταμένη απάντηση:

Από το 2006, το Ταμείο έχει ξεκινήσει πρόγραμμα υποτροφιών που προσφέρει σε μικρές ομάδες δημοσιογράφων που προέρχονται κυρίως από χώρες χαμηλού εισοδήματος και από χώρες με αναδυόμενη οικονομία, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εαρινές και ετήσιες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το επίμαχο πρόγραμμα παρέχει την ευκαιρία στους δημοσιογράφους - που συνήθως δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν αυτές τις συναντήσεις - να καλύψουν τις σημαντικές οικονομικές συζητήσεις και να συναντήσουν τους ηγετικούς διαμορφωτές της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής παγκοσμίως.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόγραμμα έχει διευρυνθεί, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν και δημοσιογράφοι από χώρες με υψηλότερο εισόδημα, που μπορεί όμως να έχουν δεχθεί τη στήριξη του ΔΝΤ.

Από το 2006, σχεδόν 300 δημοσιογράφοι από 90 χώρες παγκοσμίως έχουν προσκληθεί και έχουν παρακολουθήσει τις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε αυτά τα δέκα χρόνια υπήρξαν μόνο 2 δημοσιογράφοι από την Ελλάδα. Όσοι μετέχουν με αυτή την υποτροφία έχουν ακριβώς το ίδιο καθεστώς με οποιοδήποτε άλλο εκπρόσωπος του Τύπου που καλύπτει τις συναντήσεις, καθώς και την ίδια πρόσβαση, περιορισμούς και εργασία στο Κέντρο Πολυμέσων.

Ελπίζω ότι αυτή η πληροφορία να σας φανεί χρήσιμη.

Ειλικρινά δικός σας,

Τζέρι Ράις

Διευθυντής Τμήματος Επικοινωνίας, ΔΝΤ»