Βαθμολογία

Με δόσεις η αποκατάσταση των συντάξεων

Αγωνία επικρατεί σε χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι περιμένουν άμεσα να αυξηθούν οι συντάξεις τους, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις περικοπές. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναμένεται μέσα στο 2015, αφού σύμφωνα με το σχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών η επιστροφή των χρημάτων που έχασαν θα αρχίσει από το 2016 και θα γίνει σε πολλές δόσεις.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, στο οποίο αναφέρεται η εφημερίδα « Ελεύθερος Τύπος», έχει συζητηθεί ανάμεσα σε συναρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών ως ένα πρώτο βήμα αντιμετώπισης του κόστους που συνεπάγεται η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012.

Η κατεύθυνση είναι να μετατεθεί η εφαρμογή της απόφασης για το 2016 και να επιστρέφεται ένα μικρό μόνο τμήμα από τις μειώσεις, που θα πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλονται από τις 9 Ιουνίου του 2015 και εφεξής.

Δεδομένης της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα πρέπει τα δικαστήρια να εκδώσουν εκ νέου αποφάσεις για τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών σε όσους δικαιώθηκαν από το ΣτΕΌπως αναφέρει η εφημερίδα, στο πλάνο αυτό έρχεται να προστεθεί και μια καθοριστική παράμετρος, που αναδεικνύεται από την «καθαρογραμμένη» απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία, δεδομένης της αντισυνταγματικότητας των περικοπών, θα πρέπει τα δικαστήρια να εκδώσουν εκ νέου αποφάσεις για τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών σε όσους δικαιώθηκαν από το ΣτΕ. Στη συνέχεια η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει πώς και πότε θα ακυρώσει τις μειώσεις για το σύνολο των συνταξιούχων αλλά και θα επιστρέψει τα αναδρομικά από το 2012 στους περίπου 30 συνταξιούχους τους οποίους δικαίωσε το ΣτΕ.

«Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει πολλούς μήνες και σε κάθε περίπτωση δεν βιαζόμαστε έως ότου εκδοθούν και οι νέες αποφάσεις των δικαστηρίων, κατ' εφαρμογήν της απόφασης του ΣτΕ» ανέφερε στην εφημερίδα αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, επιβεβαιώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις μετατίθεται χρονικά για το 2016.