Βαθμολογία

Πρόσκληση για την Σύνοδο της Δευτέρας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε πρόσκληση να συμμετάσχουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter, ο κ. Τουσκ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό ζήτημα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου της Δευτέρας. Στην επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης ο Τουσκ αναφέρει τα εξής:

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup της 18ης Ιουνίου, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ως την τακτική μας συνάντηση για να συζητήσουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.

» Το υφιστάμενο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα λήγει σε 11 ημέρες. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούμε τις θέσεις μας και τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεών μας.

Αυτή η Σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι κάτι που παραμένει στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών. Έχω προσκαλέσει, επίσης, τους Προέδρους της ΕΚΤ και του Eurogroup, καθώς και τη Διευθύντρια του ΔΝΤ». Η Σύνοδος της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 8μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

Το απόγευμα της Παρασκευής, μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων, ο Ντ.Τουσκ απηύθυνε αυστηρό μήνυμ προς την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως είτε θα δεχθεί τις προτάσεις των δανειστών είτε θα οδεύσει προς τη χρεοκοπία.

«Το παιχνίδι του δειλού πρέπει να σταματήσει»

Ανέφερε πως ύστερα από τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης, δεν υπήρξε ο απαραίτητος συμβιβασμός και απομένουν μόλις έντεκα ημέρες για τη λήξη του προγράμματος.

«Το παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελειώσει, όπως επίσης και το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών γιατί δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα από όλα για τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεων μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση», συμπληρώνει εξηγώντας τους λόγους που την συγκάλεσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα αφού δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση καθώς αυτό είναι δουλειά των υπουργών οικονομικών.

«Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση».

«Στο τέλος, αυτό μπορεί να είναι μόνο ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο μερικές ημέρες, ας τις αξιοποιήσουμε σωστά» κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.