Βαθμολογία

Επικίνδυνο φλερτ με τη χρεωκοπία

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους άφησε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αυτό που κατέστησε σαφές είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει κάποιας μορφής δέσμευση για το ζήτημα του χρέους και την αποκατάσταση της ροής χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες και παρά την περί του αντιθέτου διάψευση του Μαξίμου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης και μη πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, στη συνάντηση που είχε χθες με τον επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη.

Παρά την προσδοκία του Μεγάρου Μαξίμου, χθες δεν εκδηλώθηκε από την πλευρά των πιστωτών κάποια κίνηση προς τον πρωθυπουργό για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, κάτι που, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα εξακολουθεί να περιμένει, έτοιμη να ανταποκριθεί. Ο κ. Τσίπρας οριοθέτησε στην ομιλία του προς την Κ.Ο. τρία βασικά σημεία, στη βάση των οποίων, όπως τόνισε, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη συμφωνία: τη μη επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, το οριστικό κλείσιμο της συζήτησης περί Grexit και συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως η διαπραγμάτευση ουσιαστικά τώρα αρχίζει, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Χρησιμοποίησε μάλιστα μία αποστροφή, που εξελήφθη ως έμμεση αιχμή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «η εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας».

Αναφερόμενος στην επιμονή των θεσμών για περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ, τα δύο θέματα στα οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη, είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι το ποιος θα πληρώσει τους φόρους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απέδωσε πολιτικά κίνητρα πίσω από την εμμονή των θεσμών στα συγκεκριμένα μέτρα. «Δεν μπορεί να αποτελεί απλώς ένα λάθος ή να επιβάλλεται από υπερβάλλοντα ζήλο. Το πιθανότερο είναι πως εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς κι ένα πολιτικό σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και για την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού», είπε, για να προσθέσει ωστόσο την εκτίμηση ότι, παρ' όλα αυτά, «υπάρχουν δυνάμεις που δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης». Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε εξαιρετικά επικριτικός έναντι του ΔΝΤ και των μέτρων που εισηγείται, ενώ ανέφερε ότι παρότι το Ταμείο αποδέχεται τη ρύθμιση του χρέους, την αρνούνται οι Ευρωπαίοι, αποδεχόμενοι όμως τα μέτρα αυτά. Κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους για «εσκεμμένη τύφλωση μπροστά στη μη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία οδηγεί σε παράταση της αβεβαιότητας και σε συντήρηση της συζήτησης και των επιφυλάξεων για το ίδιο το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης». Τόνισε ότι, αν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ και μάλιστα χωρίς καμία ρύθμιση του χρέους, «τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής».

Απόλυτη ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας στους θεσμούς επέρριψε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος είπε ότι «ζητάνε από τη χώρα πλήρη υποταγή», ενώ επέμεινε ότι «κινούμαστε στη βάση πλαισίου για συμφωνία, η οποία θα είναι απολύτως συμβατή με το πρόγραμμά μας».

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, και αναμένεται να απευθύνει εκ νέου μηνύματα προς τους εταίρους για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Δώρα Αντωνίου)