Βαθμολογία

Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρά κρούσματα δημοσίων αντεγκλήσεων με πρωταγωνιστές υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, τη στιγμή, μάλιστα, που ο πρωθυπουργός έκανε προχθές στην Πολιτική Γραμματεία σαφή στροφή προς το κόμμα, ζητώντας τη στήριξή του κι ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Η εικόνα αυτή πρέπει να συμπληρωθεί και με την αίσθηση αποσυντονισμού των κυβερνητικών δυνάμεων, που προκαλούν έντονο προβληματισμό στον κ. Τσίπρα.

Ο ευρωβουλευτής Δημ. Παπαδημούλης κατήγγειλε χθες ξένους παράγοντες που δεν κατανόμασε ότι κάνουν βρώμικα παιχνίδια σκοπιμοτήτων. Επίσης, απαντώντας στην κίνηση των 22 βουλευτών για την ψήφιση του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θύμισε ότι προσωπικά ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν κίνηση εντυπώσεων.

Ο κ. Παπαδημούλης ενοχλήθηκε και από τη δήλωση του κ. Αλ. Μητρόπουλου ότι «πρέπει με εντιμότητα να πούμε στον λαό μας ότι θα εφαρμόσουμε Μνημόνιο», επισημαίνοντας πως «για τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Μητρόπουλου δεν θέλω αυτή την ώρα να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο. Οταν περάσει η μπόρα, στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε., έχω να πω αρκετά».

Σημειώνεται ότι δεν έχει ατονήσει η αντιπαράθεση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση, που ζήτησε την παραίτησή του, ενώ ενοχλημένος είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με την ερώτηση που κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης. Η κίνηση αυτή, που οφείλεται σε ενέργεια βουλευτή που δεν γνώριζε τα δεδομένα και παρέσυρε και άλλους βουλευτές, προκάλεσε αμηχανία και στο Μαξίμου, καθώς η αναγνώριση της Παλαιστίνης θα είναι κοινοβουλευτική και όχι κυβερνητική, κάτι που είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι του υπουργού Εξωτερικών.

Πολιτική Γραμματεία

Σε αναλυτική συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τα μέλη της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ προχθές Τρίτη, ήταν φανερό, σύμφωνα με μέλη του οργάνου, ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε αμυντική θέση στη διαπραγμάτευση και προσπαθεί να διασώσει ό,τι είναι δυνατόν από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας είπε στα στελέχη του κόμματος ότι επιδιώκει πάση θυσία μια συμφωνία που να λήγει το 2016 και όχι προσωρινή ούτε παράταση του προγράμματος, καθώς έτσι θα εδραιωθεί μια εικόνα «διαπραγματευτικής ομηρίας» και κάθε μήνας που θα περνάει θα είναι πιο δύσκολος. Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία για το χρέος και ζήτησε τη στήριξη του κόμματος, επιτιμώντας, μάλιστα, τα μέλη της Π.Γ. λέγοντας ότι «με στηρίζει η κοινωνία, αλλά δεν με στηρίζει το κόμμα». Ο πρωθυπουργός απέκλεισε εκλογές λέγοντας ότι θα είναι λάθος, ενώ έγκυρες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας ανησυχεί για τη στάση μεμονωμένων βουλευτών που δεν θα πειθαρχήσουν ούτε σε κεντρική πολιτική πειθαρχίας ούτε στις τάσεις που ανήκουν και συνιστούν ασύμμετρη απειλή για την αποδοχή της.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Σωτήρης Σιδέρης)