Βαθμολογία

Οι έμπειροι και ο πρωτάρης!

Μετά το θρίλερ της Κυριακής στους δυο πρώτους ομίλους της Γ’ Εθνικής, Πανσερραϊκός και Τρίκαλα πανηγύρισαν τον τίτλο και πήραν τα άλλα δυο εισιτήρια για τη Football League. Εκεί που τους περίμεναν ήδη Πανελευσινιακός και Κισσαμικός.

Οι Χανιώτες, μετρούν περισσότερα από 70 χρόνια ζωής και κατάφεραν μετά από πολλές προσπάθειες να πετύχουν για πρώτη φορά, την άνοδο στα επαγγελματικά πρωταθλήματα με κρυφό στόχο την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια. Εκεί όπου έχουν αγωνιστεί ήδη, μετρώντας αρκετές συμμετοχές Πανσερραϊκός, Τρίκαλα και στο μακρινό παρελθόν ο Πανελευσινιακός. Η «Πράσινη» σας παρουσιάζει το προφίλ των τεσσάρων ομάδων που τη νέα σεζόν θα αγωνίζονται στη Football League.

Δυνατό comeback από τα «λιοντάρια»

Πέρυσι ο Πανσερραϊκός τερμάτισε δεύτερος στη Γ’ Εθνική και έχασε την άνοδο από τον Αγροτικό Αστέρα. Φέτος, μαζί με Άρη, Καβάλα και Δόξα Δράμας, αναμένονταν μεγάλη σφαγή για το ένα και μοναδικό εισιτήριο στη Football league. Την τελευταία αγωνιστική όμως οι Σερραίοι έριξαν στο καναβάτσο τους «κίτρινους». Τη σεζόν 1964-65 κέρδισαν την άνοδό στην Α' Εθνική, μετά από αγώνες μπαράζ, όπου και συμμετείχαν για έξι συναπτά έτη, μέχρι και την περίοδο 1970-71. Ακολούθησε ένα διάστημα εναλλασσόμενων ανόδων και πτώσεων μέχρι και την περίοδο 1989-90, οπότε και κατόρθωσε να παραμείνει σταθερά στην Α' Εθνική για τρία χρόνια. Τη σεζόν 1992-93 υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Γ' Εθνική. Από το 1996 ως το 2008 φιλοξενήθηκε σταθερά στη Β' Εθνική. Ακολούθησαν οι παρουσίες στη Super League αλλά από το 2012 άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα. Την αμέσως επόμενη χρονιά τερμάτισε 8ος στη δεύτερη κατηγορία αλλά υποβιβάστηκε στην νέα Γ' Εθνική κατηγορία λόγω οικονομικών προβλημάτων.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ (Πρωταθλητής 1ου ομίλου Γ’ Εθνικής)
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Α' Εθνική 24 -
Β' Εθνική 23 4
Γ' Εθνική 3 2
Δ' Εθνική - -
ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - -

Από την… καταστροφή, στη Football League

Από το πρώτο κιόλας έτος της ύπαρξής του (10 Ιουλίου 1963), ο ΑΟ Τρίκαλα αγωνίστηκε στην Α' Εθνική για έξι σεζόν. Στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε στη Β' κατηγορία, πριν αρχίσει να εναλλάσσεται μεταξύ αυτής και της Γ'. Νέα ανοδική πορεία από το 1994, οδήγησε στην επιστροφή στα "μεγάλα σαλόνια" έπειτα από 26χρόνια. Το 2003 έπεσαν στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα, γεγονός πρωτόγνωρο στη 40χρονη έως τότε ιστορία τους. Επέστρεψαν όμως στη Football League το 2011 και ακολούθησε η αποβολή από το πρωτάθλημα λόγω της κατάθεσης πλαστής εγγυητικής επιστολής στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ΕΕΑ από τη διοίκηση του Βαγγέλη Πλεξίδα. Δεν αγωνίστηκε όμως στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα, ούτε στην Α' κατηγορία της ΕΠΣ Τρικάλων λόγω οικονομικών προβλημάτων ενώ το 2012 δεν δήλωσε συμμετοχή ούτε στη τρίτη κατηγορία της ΕΠΣΤ. Με την κινητοποίηση των οργανωμένων οπαδών και των παλαιμάχων, ο ΑΟΤ εντάχθηκε στην Α1 κατηγορία της ΕΠΣ Τρικάλων και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τοπικό πρωτάθλημα. Τον Ιούλιο του 2014 συγχωνεύθηκε με τον ΑΟ Φλαμουλίου Τρικάλων, ο οποίος είχε πετύχει την άνοδό του στη Γ' Εθνική, στην οποία αγωνίζονταν μέχρι και την Κυριακή.

ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ (Πρωταθλητής 2ου ομίλου Γ’ Εθνικής)
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Α' Εθνική 7 —
Β' Εθνική 25 4
Γ' Εθνική 13 —
Δ' Εθνική 4 2
ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 3 1

Ο γίγαντας της Ελευσίνας ξύπνησε!

Οι νεότεροι δύσκολα θα γνωρίζουν την πλούσια ιστορία που έχει ο Πανελευσινιακός στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πολλοί λιγότεροι θα θυμούνται ίσως και τις συμμετοχές στην Α' Εθνική τις περιόδους 1961-1962, 1967-1968 και 1998-1999. Η ομάδα της Ελευσίνας τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν μεταξύ Γ’ Εθνικής και Περιφερειακού πρωταθλήματος. Ξεκίνησε όμως την αντεπίθεση της και από την Κυριακή βρίσκεται στην δεύτερη κατηγορία μετά από απουσία 15 χρόνων. H ομάδα ιδρύθηκε το 1931 με την συγχώνευση των ομάδων "Ποδοσφαιρική ένωση Ελευσίνας" και "Κελεός". Το 1938 συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας Πειραιώς και στο Κύπελλο Ελλάδος έχοντας αναγνωριστεί ως επίσημο σωματείο από την ΕΠΣΠ. Μετά το τέλος του πολέμου ανασυντάχθηκε και με αργά αλλά σταθερά βήματα, εξελίχθηκε σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Αττικής και την Κυριακή επέστρεψε στις επαγγελματικές κατηγορίες.

ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ (Πρωταθλητής 3ου ομίλου Γ’ Εθνικής)
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Α' Εθνική 3 -
Β' Εθνική 23 2
Γ' Εθνική 13 2
Δ' Εθνική 20 -
ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 10 4

Στα… βαθιά το δελφίνι των Χανίων

Ιστορικές στιγμές ζει ο Κισσαμικός με την άνοδο στη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος, για πρώτη φορά στη ιστορία του. Οι Κρητικοί ιδρύθηκαν επίσημα το 1926 αλλά ανεπίσημα λειτουργούσαν από το 1912. Σε επίσημο πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων πήρε μέρος για πρώτη φορά το 1966-67, οπότε και κατέκτησε τον τίτλο. Η ομάδα πρωταγωνιστούσε ανελλιπώς στα τοπικά πρωταθλήματα αλλά της έλειπε η μεγάλη διάκριση σε πανελλαδικό επίπεδο. Την περίοδο 1978-79 ήρθε η πρώτη μεγάλη διάκριση όταν συμμετείχε σε τελικό κυπέλλου ΕΠΣΧ. Η πρώτη εμφάνιση στα Εθνικά πρωταθλήματα (Δ’ Εθνική) το 1994-95 ήταν ικανοποιητική αλλά ήταν μια από τις 12 ομάδες που υποβιβάστηκε τότε από τις 18 (λόγω αναδιάρθρωσης). Στον όμιλο συμμετείχαν ομάδες που αργότερα διέγραψαν αξιοσημείωτη πορεία (Εργοτέλης, Μαρκό, Ηλυσιακός κ.α.). Η δεύτερη παρουσία του Κισαμικού στην Δ’ Εθνική ήταν την περίοδο 1997-98. Η περίοδος 2011-2012 ήταν η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας για τον Κισσαμικό καθώς επιτεύχθηκε ο στόχος της κατάκτησης του τίτλου και της ανόδου στη Δ’ Εθνική μέσω μπαράζ. Στη συνέχεια ήρθε η Γ΄ Εθνική και δυο χρόνια αργότερα η Football League.

ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ (Πρωταθλητής 4ου ομίλου Γ’ Εθνικής)
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Α' Εθνική - -
Β' Εθνική - -
Γ' Εθνική 2 1
Δ' Εθνική 5 1
ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 38 8

Πηγή: onsports.gr