Βαθμολογία

H νέα ΕΡΤ θα προσλάβει 2.500 άτομα!

Ύστερα από «βέτο» που έθεσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η κυβέρνηση αφαίρεσε από το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη και την κατέθεσε ως ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε εξάλλου ότι ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων στη νέα ΕΡΤ δεν θα ξεπερνά τις 2.500. Η επιλογή της κυβέρνησης να επιχειρήσει την κύρωση της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) σχετικά με την ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, μέσω του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, σταμάτησε στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής, προσθέτοντας ένα ακόμη επεισόδιο στις ταραγμένες σχέσεις της κ. Κωνσταντοπούλου με το Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις η κ. Κωνσταντοπούλου διαπίστωσε ότι η επίμαχη ΠΝΠ είχε συμπεριληφθεί ως άρθρο στο ν/σ, το επέστρεψε στους αρμόδιους υπουργούς για να επιφέρουν τις απαραίτητες διορθώσεις, επικαλούμενη την αρχή της καλής νομοθέτησης. Συγκεκριμένα, ζήτησε να αποσύρουν την κύρωση της ΠΝΠ, ως άσχετης με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου. Οπως και έγινε, καθώς αργά το απόγευμα χθες ανακοινώθηκε ότι η κύρωση της Πράξης κατατέθηκε ως ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος για την ΕΡΤ υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, έκανε γνωστό ότι ο μέγιστος αριθμός του συνολικού προσωπικού της ΕΡΤ θα είναι 2.500, καθώς και ότι το ανταποδοτικό τέλος θα παραμείνει 3 ευρώ μηνιαίως. «Το άθροισμα των επιλέξιμων για πρόσληψη πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ συν όσων πρώην τακτικών υπαλλήλων απασχολούνται στη Δ.Τ. (ειδικός λογαριασμός διαχείρισης) με δίμηνες συμβάσεις και στη ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου ύστερα από διαδικασίες ΑΣΕΠ, ανέρχεται σε 2.500, οι οποίοι αποτελούν το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ» αναφέρει.

Την ίδια ώρα, το Μονομελές Πρωτοδικείο με απόφασή του διατάσσει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων της ΕΡΤ στον διάδοχο φορέα (ΝΕΡΙΤ). Η απόφαση θεωρεί παράνομες τις απολύσεις των 2.915 εργαζομένων, που έγιναν τον Ιούνιο του 2013, και κρίνει πως υποχρεούται ο διάδοχος φορέας στην άμεση επαναπρόσληψη όσων προσέφυγαν –ήταν 198 εργαζόμενοι. Η απόφαση του Πρωτοδικείου, αν επικυρωθεί από το εφετείο και τον Αρειο Πάγο, θα αποτελέσει ισχυρό δικαστικό προηγούμενο, μιας και εκκρεμούν πολλές ανάλογες προσφυγές στα πρωτοβάθμια δικαστήρια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εντελώς αντίθετη με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ και αποφάνθηκε ότι οι απολύσεις δεν εμπίπτουν στον νόμο για τις ομαδικές απολύσεις.

Ο κ. Παππάς αναφέρει, τέλος, ότι στην ΕΡΤ θα υπάρξουν «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, ουσιαστικός έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων του παρελθόντος, μείωση των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών και κατάργηση των υψηλών αποδοχών και των προνομίων».

Πηγή: Η Καθημερινή