Βαθμολογία

Όσοι ασκούνται κοιμούνται καλύτερα

Ευεργετική και για τον ύπνο φαίνεται πως είναι η σωματική άσκηση. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όσοι ασκούνται τουλάχιστον επί δυόμιση ώρες συνολικά την εβδομάδα κοιμούνται πολύ καλύτερα τη νύχτα και νιώθουν πιο ξεκούραστοι και «φρέσκοι» το πρωί που ξυπνούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου Μπελαρμίν Πολ Λοπρίντσι και τον καθηγητή του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον Μπραντ Κάρντιναλ, μελέτησαν πάνω από 2.600 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-85 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, κατά μέσο όρο 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης εβδομαδιαίως, αυξάνουν κατά 65% την ποιότητα του ύπνου.

Επιπροσθέτως, οι ίδιοι άνθρωποι που ασκούνται συχνά, όχι μόνο κοιμούνται καλύτερα, αλλά επίσης το επόμενο πρωί νιώθουν μεγαλύτερη εγρήγορση, άρα έχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία τους, σε σχέση με όσους δεν ασκούνται σωματικά.

Η νέα έρευνα έδειξε επίσης ότι όσοι ασκούνται σωματικά, παθαίνουν λιγότερες κράμπες ποδιών στο κρεβάτι το βράδυ (μείωση 68%) και συγκεντρώνονται ευκολότερα παρά την κόπωσή τους (αύξηση 45%).