Βαθμολογία

«Πάγωσαν» τα δάνεια για τους μικρομεσαίους

Στον πάγο φαίνεται να βρίσκονται κονδύλια συνολικού ποσού ενός δισ. ευρώ, που αφορούν τη συμφωνία χρηματοδότησης ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν προχωρά τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί κάθε χρηματοδοτική γραμμή, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η ρευστότητα στην αγορά έχει εξαφανιστεί.

Τα κονδύλια αυτά αφορούν μέρος της συμφωνίας που είχε συνάψει η Ελλάδα με την ΕΤΕπ από το 2012. Τότε, λόγω των προβλημάτων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και της έλλειψης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η ελληνική κυβέρνηση είχε καταλήξει με την ΕΤΕπ σε δύο συμφωνίες, οι οποίες εξασφάλιζαν δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1,44 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015.

Από τα κεφάλαια αυτά τα 440 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών και με εγγύηση του ελληνικού Δημόσιου. Τα λοιπά κεφάλαια 1 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τη συμφωνία βάσει της οποίας η ΕΤΕπ θα συνεισέφερε 500 εκατ. ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, ως εγγύηση, έχουν παγώσει, παρά τη σοβαρή ανάγκη της αγοράς για ρευστότητα. Μάλιστα για τη διοχέτευση των κονδυλίων αυτών είχε συσταθεί ειδικό Ταμείο.

Για το θέμα αυτό, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε χθες σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να απαντήσουν σε ποιες κινήσεις προέβησαν ή θα προβούν προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, που το έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πηγές από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέφεραν ότι κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχει παγώσει από υπαιτιότητα της ΕΤΕπ και υποστήριζαν ότι τα κεφάλαια προς απορρόφηση από τις ελληνικές τράπεζες υπάρχουν, αλλά δεν απορροφώνται. Μάλιστα οι ίδιες πήγες σημείωναν ότι το πρόβλημα των τραπεζών να παράσχουν χρηματοδότηση στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει άμεση σχέση με τη μειωμένη ρευστότητα που οι ίδιες έχουν λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Εκκληση για συμβιβασμό. Εκκληση για λογική και ευθύνη που θα οδηγήσουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας απηύθυνε χθες προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου «Athens Investment Forum: ο ρόλος των χρηματιστηρίων στη μελλοντική ανάπτυξη» ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι μια ρήξη με τους εταίρους θα οδηγούσε σε θάνατο χιλιάδες επιχειρήσεις, στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους και 8 στους 10 Ελληνες κάτω από τα όρια της φτώχειας.

«Παρότι η Ελλάδα υπέστη σωρευτική μείωση του ΑΕΠ της κατά 25%, παραμένει στο χείλος του γκρεμού. Η ανάπτυξη δεν έχει επιστρέψει και η κοινωνική συνοχή έχει υπονομευτεί. Οι συνέπειες από μια ρήξη θα είναι επώδυνες. Η ασφυξία θα οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ