Βαθμολογία

Λιγότερο σεξ, περισσότερες σχέσεις

Μια εκτενή έρευνα για τη σεξουαλική συμπεριφορά δημοσιεύει σε συνέχειες από το περασμένο Σάββατο η Daily Mail, επικαλούμενη την αυθεντία του καθηγητή του Κέμπριτζ, Ντέιβιντ Σπαϊγκελχάλτερ, ο οποίος καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα όπως «Υπάρχουν όντως τα επτά χρόνια φαγούρα; Πόσους εραστές ή ερωμένες έχουμε συνήθως στη ζωή μας; Και πόσοι άνθρωποι είναι άπιστοι;».

Τέλος, πόσες από τις παγιωμένες απόψεις γι' αυτά τα θέματα είναι μύθοι και ποιες πραγματικότητα; Σύμφωνα λοιπόν με τον Βρετανό επιστήμονα, η μέση γυναίκα ηλικίας 35-44 ετών δηλώνει ότι είχε πέντε ερωτικούς συντρόφους, ενώ για τους άνδρες ο αριθμός είναι οκτώ. Ενδιαφέρον έχει επίσης το εύρημά του ότι η συχνότητα σεξουαλικών επαφών φθίνει στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς ο μέσος Βρετανός ενήλικας κάνει σεξ τρεις φορές τον μήνα. Το ίδιο ισχύει και για τις νεότερες ηλικίες που κάνουν μεν λιγότερο σεξ αλλά με περισσότερους συντρόφους. Το 30% των γυναικών ηλικίας 25-34 ετών δηλώνουν ότι είχαν πάνω από 10 εραστές.

Η εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων συνδέεται με την κοινωνική διαστρωμάτωση και το εκπαιδευτικό επίπεδο. Ετσι, μία λίστα με πάνω από 10 συντρόφους σχετίζεται με υψηλότερη κοινωνική τάξη και μορφωτικό επίπεδο, καθώς ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο. Ισχύει πάντως ότι όσο χαμηλότερη είναι η κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει κανείς, τόσο νωρίτερα αρχίζει να κάνει σεξ. Σε εθνικό επίπεδο το 30% των νέων ανθρώπων κάνουν έρωτα για πρώτη φορά στα 16, ενώ σε υποβαθμισμένες περιοχές ο αριθμός είναι διπλάσιος από ό,τι στις πιο πλούσιες περιοχές της χώρας.