Βαθμολογία

«Η ζωή της κόρης μου είναι μόνο το facebook»

Η είδηση προκαλεί σοκ: ένα δεκατριάχρονο παιδί, προ εικοσαημέρου, πήδηξε στο κενό και βρέθηκε να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από καβγά με τον πατέρα του, ο οποίος είχε αφορμή τις πολλές ώρες που περνούσε το παιδί στο Διαδίκτυο. Ακόμη κι αν η βαθύτερη αιτία της ακραίας αντίδρασης του παιδιού βρίσκεται στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, εντούτοις η υπόθεση αναδεικνύει το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα του εθισμού παιδιών και εφήβων στο Διαδίκτυο.

Το φαινόμενο της ιντερνετικής εξάρτησης, ιδίως στις μικρές ηλικίες, παίρνει τα τελευταία χρόνια μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στοιχεία ευρωπαϊκής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε το 2012, έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες - μαζί με τη Ρουμανία - στην υπερβολική χρήση του Διαδικτύου από παιδιά.

Από τον Ιούνιο του 2007, στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού ξεκίνησε η προσέλευση εφήβων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες σχετικά με την ορθή χρήση του Διαδικτύου, το οποίο άρχισε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. «Περισσότεροι από 500 έφηβοι έχουν απευθυνθεί σε εμάς με συμπεριφορές εξάρτησης, ενώ το 80% των προσερχόμενων εφήβων στη Μονάδα για άλλο αίτημα χρειάζεται υποστήριξη σε θέματα ορθής διαδικτυακής διαχείρισης» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Αρτεμις Τσίτσικα.

ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΠΟΚΕΡ

«Είχα έναν φίλο που ήμασταν κολλητοί από το Δημοτικό. Τώρα είμαστε Α' Λυκείου, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ασχολείται συνέχεια με τον υπολογιστή και δεν βγαίνει καθόλου έξω. Κάθε φορά που τον προσκαλώ, αρνείται να έρθει μαζί μας. Νόμιζα ότι παίζει κάποιο διαδικτυακό παιχνίδι, αλλά όταν έμπαινα στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν τον έβλεπα μέσα. Ετσι, τον ρώτησα τι συνέβαινε, γιατί είχα αρχίσει να ανησυχώ αλλά και να θυμώνω που με παραμελούσε. Τελικά, μου απάντησε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα μαζί μου και ότι είχε κολλήσει με το πόκερ σε ένα site στο Διαδίκτυο. Του άρεσε πάρα πολύ και είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει πολλά χρήματα! Ξέρω ότι αυτό δεν είναι καλό, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω για να τον βοηθήσω». Με αυτά τα λόγια ένας 16χρονος έφηβος, ο οποίος παρακολουθούνταν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, εξέφρασε την ανησυχία του για τον φίλο του.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Μονάδας, το 2,5% των εφήβων στη χώρα μας είναι εξαρτημένο από το Διαδίκτυο. Μάλιστα, το ποσοστό των νεαρών χρηστών οι οποίοι έχουν συμπεριφορές που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε διαδικτυακό εθισμό, από 12,8% που ήταν το 2007, ξεπερνά πλέον το 20%.

Πρόκειται για παιδιά που φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές εξαιτίας της εξάρτησης, έφηβοι που για χάρη της πολύωρης ενασχόλησης στο Διαδίκτυο δεν φροντίζουν τον εαυτό τους, τη σωματική τους υγιεινή, αφήνουν ακόμη και το σχολείο. «Μιλάμε για περίπου 15 παιδιά ανά κύκλο. Γίνονται εξατομικευμένες συνεδρίες που μπορεί να διαρκέσουν από έναν μήνα μέχρι και έξι, ανάλογα με την περίπτωση. Πάντως, το 75% των εφήβων με εθισμό στο Διαδίκτυο έχει καλή ανταπόκριση και όσο πιο πρώιμα πάρουν συμβουλευτική βοήθεια τόσο καλύτερα» προσθέτει η κυρία Τσίτσικα.

Κοιμάται με το κινητό. «Η κόρη μου πριν από περίπου έναν χρόνο άνοιξε λογαριασμό στο facebook. Είχαν όλοι οι συμμαθητές της και το ζητούσε επίμονα. Ετσι, δεν μπόρεσα να της το αρνηθώ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πια η ζωή της είναι μόνο το facebook. Είναι συνδεδεμένη εκεί σχεδόν όλη μέρα. Διαβάζει και το έχει ανοιχτό, μην τυχόν και χάσει κάποια ειδοποίηση. Οι βαθμοί της, όπως είναι αναμενόμενο, έχουν πέσει πολύ. Φαίνεται ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το προφίλ της και γι' αυτό βγάζει συνεχώς φωτογραφίες για να τις ανεβάζει. Ακόμη και τη νύχτα κοιμάται σχεδόν αγκαλιά με το κινητό της. Οσες φορές έχω προσπαθήσει να της το πάρω, βρίσκεται σε πανικό και το αποτέλεσμα είναι να γίνονται πολύ έντονοι καβγάδες» λέει μια μητέρα, η οποία απευθύνθηκε στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας για τη 13χρονη κόρη της.

Από το 2010, στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας λειτουργεί και η Γραμμή Στήριξης και Βοήθειας 8001180015 «ΜΕ Υποστηρίζω». «Μπορούν να καλέσουν γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και τα ίδια τα παιδιά για να ενημερωθούν αλλά και να συζητήσουν τυχόν ζητήματα που έχουν προκύψει σε ό,τι αφορά το Διαδίκτυο και την ασφάλεια σε αυτό. Μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, πάντως, διαπιστώσαμε ότι αυξάνονται οι δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με την εξάρτηση στο Διαδίκτυο» λέει η κυρία Τσίτσικα.

Οι 5 τύποι των συμπεριφορών εθισμού

1 Υπερβολική χρήση ιστοσελίδων που απευθύνονται σε ενηλίκους για διαδικτυακό σεξ (cybersex) και διαδικτυακό πορνογραφικό υλικό (cyber porn).

2 Υπερβολική ενασχόληση σε διαδικτυακές διαπροσωπικές σχέσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και στα chat rooms.

3 Υπερβολική ενασχόληση µε τον τζόγο και τις διαδικτυακές αγορές.

4 Υπερβολική περιήγηση, δηλαδή συνεχόµενο και διαρκές σερφάρισµα στο Διαδίκτυο, και αναζητήσεις σε βάσεις δεδοµένων.

5 Υπερβολική ενασχόληση µε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εµµονή δηλαδή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Εύη Σαλτού, Γιάννης Δεβετζόγλου)