Βαθμολογία

Πρόβλημα για όλους η Κωνσταντοπούλου

Τα όρια ανοιχτής σύγκρουσης προσέγγισε χθες η ένταση που σοβεί στις σχέσεις του κ. Αλ. Τσίπρα και της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, με επίκεντρο τους χειρισμούς της τελευταίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ανθρωπιστική κρίση».

Ο πρωθυπουργός και η Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάσθηκαν από την ανακίνηση από την κ. Κωνσταντοπούλου, για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα όπως έλεγαν, διαδικαστικού ζητήματος σε σχέση με τους βουλευτές της Χ.Α. Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι ο αιφνιδιασμός του μετατράπηκε τάχιστα σε ενόχληση, όταν διαπίστωσε ότι το κλίμα εκτεταμένης συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί επί του ν/σ μετατράπηκε, εξαιτίας των χειρισμών της προέδρου της Βουλής, σε οχλοβοή αντιδράσεων, ακόμη και στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η αφορμή δόθηκε με την επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου να ανακοινώσει στην εθνική αντιπροσωπεία ότι κρίνει αναγκαία τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Αίτημα για μια τέτοια ψηφοφορία είχε νωρίτερα υποβάλει το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου, αλλά απορρίφθηκε για λόγους τυπικούς (δεν ήταν παρόντες όλοι όσοι υπέγραφαν την αίτηση). Η κίνησή της αυτή σήμανε συναγερμό, ειδικά στον χώρο του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, κατόπιν σχετικής υπόδειξης του ίδιου του πρωθυπουργού που της έγινε κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης διακοπής της συνεδρίασης και ενώ οι Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΚΚΕ προειδοποιούσαν με αποχώρηση από τη διαδικασία, η πρόεδρος επανερχόμενη στην έδρα δήλωσε ότι δεν εμμένει στην απόφασή της ως προς την «αναγκαιότητα» της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Μεταξύ των προσκείμενων στον πρωθυπουργό στελεχών επικρατούσε ήδη προβληματισμός: η ομιλία Τσίπρα ήταν σε τέτοιο κλίμα που θα διαμόρφωνε περιβάλλον επίτευξης ευρύτατης συναίνεσης επί ενός ν/σ που κάποιοι εκ των εταίρων έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «μονομερή ενέργεια», σημειωνόταν. Και αυτό, προφανώς, θα ήταν σημαντικό όπλο στις αποσκευές του πρωθυπουργού ενόψει των επικείμενων επαφών κορυφής. Ολα αυτά, όμως, κρίθηκε ότι άλλαξαν άρδην με την παρέμβαση Κωνσταντοπούλου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειωνόταν επιπροσθέτως ότι η πρόεδρος της Βουλής συχνά φέρει το κόμμα σε δύσκολη θέση, καθώς δίνει την αίσθηση μιας χαλαρής στάσης απέναντι στη Χ.Α., και προσετίθετο πως τώρα, ενόψει της δίκης των κατηγορουμένων, δεν θα πρέπει να φανεί ότι με κάποιον τρόπο η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα προς τη Δικαιοσύνη ως προς την αντιμετώπιση των στελεχών της Χ.Α.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, σε παρέμβασή του εν μέσω της μεγάλης έντασης, προέβη σε αναλόγου περιεχομένου επισημάνσεις. Δεν μπορούν να εγείρονται ζητήματα που είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη, είπε, ενώ μεταξύ άλλων μίλησε για «ατυχείς χειρισμούς» απευθυνόμενος –χωρίς όμως να την κατονομάσει– στην κ. Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Βουλής, έχοντας δεχθεί όχι μόνον εσωκομματική κριτική αλλά και τα οξύτατα σχόλια στελεχών της Ν.Δ., του «Ποταμιού», του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ (μίλησε και ο κ. Ευ. Βενιζέλος), μιλώντας από το βήμα και όχι από την έδρα, στράφηκε κατά πάντων, εξαπολύοντας και προσωπικές επιθέσεις προς τους κατηγόρους της – με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να δέχεται πολλά πυρά.

Πάντως, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται κρύβεται η ενόχληση «πολλών» για την επιλογή της να συσταθεί Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους. Αίσθηση δε προκάλεσε το γεγονός ότι υπενθύμισε πως και ο κ. Αλ. Τσίπρας σε ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για την ανάγκη διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, «ώστε να φανεί ποιος είναι με ποιον».

Σχόλια όπως «ευτελίζετε τις διαδικασίες, δεν είναι τιμάριό σας η Βουλή» (Ευ. Βενιζέλος) και «έχετε πέσει πολύ χαμηλά, δεν απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης τουλάχιστον της αξιωματικής αντιπολίτευσης» (Κυρ. Μητσοτάκης), καθώς και τα άκρως επικριτικά σχόλια βουλευτών του «Ποταμιού» και του ΚΚΕ, καταδεικνύουν ότι είναι θέμα χρόνου η κατάθεση προτάσεως μομφής εις βάρος της προσφάτως εκλεγείσας προέδρου.

Το ν/σ, τελικώς, ψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χ.Α., «παρών» δήλωσαν το «Ποτάμι» και το ΚΚΕ, ενώ την ώρα της ψηφοφορίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ –βουλευτές των οποίων είχαν δηλώσει πως θα υπερψήφιζαν– εξέφραζαν διαμαρτυρίες για τα προηγηθέντα και η ψήφος «τυπικώς» δεν κατεγράφη στα πρακτικ

Πηγή: Η Καθημερινή
(Γιώργος Σ. Μπουρδάρας)