Βαθμολογία

Η επέλαση των phablets!

Σε ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο των φορητών συσκευών αναδεικνύονται τα phablets, που ήδη χτυπούν την πόρτα και της ελληνικής αγοράς! Πρόκειται για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα με οθόνη μεταξύ 5,5 και 6 ιντσών, που παρά τη μικρή αυτή διαφορά μεγέθους αποτελούν από μόνα τους μια ξεχωριστή κατηγορία ανάμεσα στα smartphones με οθόνη έως 5,3 ίντσες και τα tablets (άνω των 7 ιντσών).

Ενδεικτικό της δυναμικής της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων είναι το γεγονός ότι τα phablets πέτυχαν στο διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2014 την καλύτερη επίδοση στην ιστορία τους, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 13% των πωλήσεων της παγκόσμιας αγοράς φορητών συσκευών.

Η στροφή προς τα phablets, σύμφωνα με σχετική έκθεση της εταιρείας ερευνών GfK, όχι μόνο θα συνεχιστεί και το 2015 αλλά οι συγκεκριμένες συσκευές αναμένεται να εξελιχθούν σε πολύ ισχυρό trend της αγοράς.

Η απήχησή τους ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ασία όπου το τέταρτο τρίμηνο του 2014 το 17,5% του συνόλου των συσκευών που διατέθηκαν ήταν phablets. Ενδεικτικό της ταχύτατης διείσδυσής τους είναι ότι μόλις έναν χρόνο πριν αποτελούσαν το 8,5% των φορητών συσκευών στις συγκεκριμένες αγορές.

Πολύ καλή ήταν η επίδοση των phablets και στις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τις συσκευές smartphones μεγάλης οθόνης να αποσπούν σχεδόν διπλάσιο μερίδιο αγοράς σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, αντιπροσωπεύοντας το 11,1% του συνολικού αριθμού φορητών συσκευών (από 6,2% το 2013).

Στην Ευρώπη, που πωλήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, αντιστοιχούσαν στο 6,3% του συνόλου των φορητών συσκευών, κερδίζοντας τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013. Η άνοδος στη χρήση των phablets, σύμφωνα με την GfK, οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών πώλησής τους. Πάντως, η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει την ακριβότερη μέση τιμή πώλησης συσκευών αυτού του τύπου, με 761 ευρώ, η Λατινική Αμερική ακολουθεί με 631 δολάρια, η Αφρική με 625 δολάρια και η Μέση Ανατολή με 511 δολάρια. Στην Ελλάδα, ένα καλό phablet κοστίζει από 300 έως 750 ευρώ.

Τα στελέχη της αγοράς προβλέπουν ότι η στροφή των καταναλωτών από τα συμβατικά smartphones στα phablets θα συνεχιστεί και το 2015, κυρίως για δύο λόγους.

Ο πρώτος συνδέεται με την τιμή και τη διάθεση στην αγορά νέων φθηνότερων μοντέλων με κόστος απόκτησης τα 150 δολάρια ή και χαμηλότερα. Ο δεύτερος με το ισχυρό πλεονέκτημα αυτών των συσκευών, που είναι το μεγάλο μέγεθος οθόνης, χαρακτηριστικό που καλύπτει τους καταναλωτές αναπτυσσόμενων αγορών οι οποίοι δεν μπορούν να αποκτήσουν και smartphone και tablet και επιθυμούν έναν συνδυασμό των δύο που προσφέρει το phablet.

Το φθινόπωρο η άνοιξη των ταμπλετών

Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με την IDC, οι επιδόσεις της παγκόσμιας αγοράς των tablets αναμένονται πενιχρές. Οι προσδοκίες για αλλαγή του κλίματος εστιάζονται στο τρίτο τρίμηνο του 2015, όταν θα λανσαριστεί το νέο λειτουργικό των Windows 10 της Microsoft. Επίσης, αντίστοιχη δυναμική μπορεί να δημιουργήσει και η κυκλοφορία ενός μεγαλύτερου μοντέλου iPad από την Apple

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Κώστας Ντελέζος)