Βαθμολογία

Σε Αθήνα - Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις

Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ξεκινούν την Τετάρτη, επιβεβαίωσε μετά τη λήξη του Eurogroup ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα γίνονται στις Βρυξέλλες, αλλά τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν και στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε μία «σύντομη συζήτηση» για το θέμα της Ελλάδας και συμφωνήθηκε, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Χάθηκαν δύο εβδομάδες συζητώντας ποιος θα δει ποιον και με ποιο σχήμα, είπε χαρακτηριστικά.

«Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν και θα αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα».

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών ήταν επίσης κατηγορηματικός ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για προκαταβολή δόσεων, υπογραμμίζοντας ότι χρηματοδότηση μπορεί να υπάρξει μόνοι εάν υπάρξει συνολική συμφωνία και αποφασιστική εφαρμογή της.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση με την προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και να γίνει εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Δεν θα γίνει αντίστροφα, δεν πρόκειται να υπάρξουν εκταμιεύσεις πριν τη συμφωνία και εφαρμογή» είπε.

Επανέλαβε δε ότι το Eurogroup θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο το σπάσιμο της δόσης σε δύο μέρη, κάτι που έχει ξαναγίνει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία και αρχίσει πειστικά η εφαρμογή της.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ακόμη ότι «υπογραμμίσαμε επίσης τη δέσμευση να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και να μην ακυρωθούν οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ