Βαθμολογία

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ

Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποκάλυψε το newsbeast.gr και με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο αναλογικός διορισμός των εκπαιδευτικών.

Ήδη στο υπουργείο επεξεργάζονται την υπόθεση και αναζητούν ένα νέο τρόπο διορισμού που όμως να μην προσκρούει στην απόφαση του ΣτΕ που, όπως γράψαμε, δίνει κατεύθυνση για «όλα ΑΣΕΠ». Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, υπάρχει κατεύθυνση για διορισμό των εκπαιδευτικών με ένα σύστημα μοριοδότησης (επιτυχία ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία, ακαδημαϊκά προσόντα, κοινωνικά κριτήρια) υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Βέβαια και η απόφαση να περάσουν σε ένα σύστημα μοριοδότησης μέσω ΑΣΕΠ έχει και αυτή τα προβλήματά της γιατί για την προϋπηρεσία υπάρχει ένα ναι μεν άλλα από το ΣτΕ ως προς την αντικειμενικότητα, αφού οι προσλήψεις των αναπληρωτών δεν γίνονταν από ανεξάρτητη αρχή ενώ αν μοριοδοτηθούν οι προηγούμενοι ΑΣΕΠ υπάρχουν προβλήματα ισότητας καθώς στους νέους εκπαιδευτικούς δε δόθηκε η δυνατότητα να δώσουν ΑΣΕΠ ώστε να αποκομίσουν και αυτοί μόρια.

Πάντως δεκάδες είναι οι εκπαιδευτικοί που στηριζόμενοι στην απόφαση του ΣτΕ θα ζητήσουν μέσω της νομικής οδού το διορισμό τους λόγω του γεγονότος ότι οι διορισμοί δεν έγιναν από πίνακες επιτυχόντων ΑΣΕΠ. Πιο κάτω υπάρχουν πίνακες που δείχνουν πόσοι εκπαιδευτικοί διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ από το 2009-2014 σε 10 ειδικότητες.