Βαθμολογία

Eμπλοκή στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Άδηλη παραμένει η τύχη ενός από τα πιο κρίσιμα -σε επίπεδο συμβολισμών-νομοσχέδια της κυβέρνησης, αυτό για την επανίδρυση της ΕΡΤ. Αν και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ήταν έτοιμο να κατατεθεί έως το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή φαίνεται πως θα παραμένει –άγνωστο για πόσο- μέσα στα υπουργικά συρτάρια λόγω εμπλοκών οικονομικής κυρίως φύσης.

Και αυτό παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, αλλά και τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά ότι το νομοθέτημα θα έρχονταν στη Βουλή μέσα σε 30 ημέρες από την παροχή ψήφου προς την κυβέρνησης.

Στελέχη του κυβερνητικού κόμματος δεν δίσταζαν να ομολογήσουν ότι ο βασικός λόγος αναστολής της κατάθεσης του είναι ότι δεν επαρκούν οι οικονομικοί πόροι που διαθέτει ο οργανισμός (ανταποδοτικό τέλος) για να επιστρέψουν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι αιτίες εμπλοκής σχετίζονται άμεσα και με ποσά που έχουν συμφωνηθεί να πάρουν οι πρώην εργαζόμενοι με τη μορφή αποζημίωσης. Συγκεκριμένα υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία οι άνεργοι που θα επιστρέψουν στην ΕΡΤ να λάβουν το σύνολο των χρημάτων που δικαιούνταν από την ημέρα που έπεσε «μαύρο» στην οθόνη σε βάθος τριετίας και με την προϋπόθεση η ΕΡΤ να είναι πλεονασματική.

Στην προοπτική αυτή φαίνεται ωστόσο ότι αντιτίθενται άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης που επιμένουν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξουν ανάλογες διεκδικήσεις και από άλλους απολυμένους (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες) που θα επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Προβληματισμός υπάρχει επίσης και με τους νυν εργαζομένους της ΝΕΡΙΤ, ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν υπάρξει ενστάσεις ως προς την πρόσληψη τους. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να «παγώσουν» οι προσλήψεις τους στην ΕΡΤ έως να τελεσιδικίσουν οι υποθέσεις τους. Κατά πληροφορίες όμως έχει υπάρξει εμπλοκή καθώς οι «αποκλεισμένοι» έχουν απειλήσει με αγωγές στην περίπτωση που μείνουν εκτός ΕΡΤ.

Πηγή: thetoc.gr