Βαθμολογία

Ξεκινούν 9 Μαρτίου οι αγορές ομολόγων

Στις 9 Μαρτίου θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις αγορές κρατικών ομολόγων (QE), ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Ντράγκι, οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν με κριτήριο την πορεία του πληθωρισμού, με τον στόχο του δείκτη να παραμένει κάτω αλλά πλησίον του 2%.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της ΕΚΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,5% το 2015, στο 1,9% το 2016 και στο 2,1% το 2017. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμείνει σταθερός το 2015, ενώ θα αυξηθεί στο 1,5% το 2016 και στο 1,8% το 2017.

Οι κυβερνητικές πολιτικές θα πρέπει να συνδυάζουν στήριξη της ανάκαμψης και τήρηση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας, ώστε μέσω των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων να αντιμετωπιστεί η ανεργία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ.