Βαθμολογία

Τράπεζες: Εκ νέου θέμα διοικήσεων!

Νέα παρέμβαση για το θέμα των τραπεζών πραγματοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει τις παραιτήσεις των διοικήσεων των τραπεζών και προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές διοικήσεων.

Η παρέμβαση του κ. Φλαμπουράρη πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών και της επιστολής του υπουργού Οικονομικών προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με την οποία η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι το τραπεζικό σύστημα θα λειτουργεί με καθαρά εμπορικές - τραπεζικές αρχές. Επίσης, με την επιστολή οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν ότι το ΤΧΣ, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, την ΕΚΤ και την Ε.Ε., θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και ότι οι δανειοδοτήσεις θα γίνονται με καθαρά εμπορικά - τραπεζικά κριτήρια.

Οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Οπως δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης, παρά την εμπλοκή που έχει σημειωθεί με την ΕΚΤ για την αλλαγή των διοικήσεων, «εμείς έχουμε ζητήσει τις παραιτήσεις τους και να αλλάξουμε τις διοικήσεις. Ετσι και αλλιώς θα προχωρήσουμε στην αλλαγή τους γιατί οι τράπεζες είναι ο μοχλός της ανάπτυξης. Είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες με μια διοίκηση υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ δεν ενέκρινε την αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα, την οποία επεδίωξε η κυβέρνηση. Πάντως, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πέραν της Εθνικής, όπου εξετάζονται οι διαθέσιμες επιλογές, δεν έχει τεθεί ζήτημα αλλαγών, πολύ περισσότερο παραιτήσεων, ούτε στην Αlpha Bank ούτε στην Τράπεζα Πειραιώς.

Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. Στη συνεδρίαση θα εγκριθεί η παράταση της χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA. Η ΕΚΤ έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες μέσω ELA μέχρι το ποσό των 68,5 δισ. ευρώ. Οπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, πιθανότατα δεν θα έχουμε νέα αύξηση του ορίου καθώς τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στις καταθέσεις έχει σταθεροποιηθεί. Αμετακίνητη στη θέση της παραμένει η ΕΚΤ στο θέμα της επέκτασης του ορίου έκθεσης των εγχώριων τραπεζών σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου. Η ΕΚΤ εμφανίζεται απολύτως αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρώντας ότι συνιστά έμμεση κρατική χρηματοδότηση. Ετσι οι τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιο εντόκων που διαθέτουν αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αγορές νέων εντόκων.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την ΕΚΤ, στο τέλος Ιανουαρίου οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν από το ευρωσύστημα συνολική ρευστότητα ύψους 87,4 δισ. ευρώ έναντι 56 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου (+56%). Από αυτήν, τα 82,2 δισ. ευρώ είχαν αντληθεί μέσω της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα 5,2 δισ. ευρώ μέσω ELA. Η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά τον Φεβρουάριο, καθώς μεγάλο μέρος της ρευστότητας μεταφέρθηκε στον ELA ύστερα από σχετική απόφαση της ΕΚΤ.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Γιάννης Παπαδογιάννης)