Βαθμολογία

Αλαλούμ με την σύλληψη λαθρομεταναστών

Δεν έχει καμιά ευθύνη η πολιτική ηγεσία για το έγγραφο σχετικά με την μη σύλληψη των παράνομων μεταναστών, δήλωσε σήμερα το πρωί στο Μέγκα ο υπερυπουργός εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Δήλωσε μάλιστα «υπάρχει θέμα» επιρρίπτοντας την ευθύνη στον υποστράτηγος Γεώργιο Νίτσα που υπέγραψε το σχετικό έγγραφο.

Από χθες το βράδυ επικράτησε αλαλούμ αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τους παράνομους μετανάστες που είτε βρίσκονται στα κέντρα κράτησης είτε εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε διαβαθμισμένη υπηρεσιακή εντολή, πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση στη χώρα μας (σ.σ. η αρχή είχε γίνει από την Αμυγδαλέζα) και δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού, αλλά μόνο παράνομης εισόδου σε ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα, όσοι θα έρχονται να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, δεν θα συλλαμβάνονται. αλλά θα καταγράφονται και θα τους δίδεται, μέσω «φύλλου πορείας», η δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε.

Ωστόσο, αν στη συνέχεια εντοπισθούν σε άλλη περιοχή της χώρας, θα τους δίδεται άδεια παραμονής άλλων έξι μηνών, προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα.

Το επίμαχο έγγραφο υπογράφει ο υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Σε αυτό περιγράφεται τόσο η διαδικασία απελευθέρωσης των παράνομων μεταναστών από τα κέντρα κράτησης, ενώ υπάρχει και η οδηγία να μην γίνονται συλλήψεις όσων εισέρχονται παρανόμως στη χώρα. Το έγγραφο ήρθε στο φως της δημοσιότητας αργά το βράδυ της Τρίτης και εγείρει πολλά ερωτήματα για το αν ήταν εν γνώσει του κ. Πανούση.

Πηγή: thessalianews.gr