Βαθμολογία

«Οικουμενική, αλλιώς πάμε για πτώχευση»!

«Να σχηματιστεί άμεσα οικουμενική κυβέρνηση. Αν το κάνει ο Τσίπρας, θα είναι πράξη γενναιότητας και όχι πράξη δειλίας. Αν τα πράγματα πάνε με αλαζονεία και τη γνωστή φαγωμάρα, εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε πτώχευση...».

Την άποψη αυτή εξέφρασε χθες το βράδυ, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο αρχηγός της «Ένωσης Κεντρώων» κ. Βασίλης Λεβέντης, στη Λάρισα. Ο κ. Β. Λεβέντης παρέστη και μίλησε στην παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα, με την ονομασία «Ταυτότητα forum», που παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», από τον ιδρυτή και πρόεδρο της Κίνησης Δανειοληπτών Γιώργο Μπαρτζώκη, με βασικό πολιτικό στόχο, τη διαγραφή των χρεών της πατρίδας και των νοικοκυριών.

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε: «Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, γιατί υπάρχει κενό χρηματοδότησης της χώρας. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αντιμετωπίζει χαλαρά, ζητήματα πολύ σοβαρά. Έχουμε ραντεβού τις προσεχείς ημέρες, για κάποιο έντοκο γραμμάτιο και μετρά για κάποιο ομόλογο. Χρειαζόμαστε 6 δισεκατομμύρια, τις προσεχείς έξι εβδομάδες. Αν σε ένα από αυτά τα ραντεβού, η χώρα μας δεν είναι συνεπής, υπάρχει πιστωτικό γεγονός και πτώχευση. Ό,τι γλιτώσαμε τέσσερα χρόνια, μπορεί να το πάθουμε τώρα. Βέβαια, αυτά τα χρόνια την πτώχευση τη γλιτώναμε με λάθος τρόπο, με δανεικά. Από το 2009 το λέω. Κάθε φορά με αξιολόγηση και δώσ' του αξιολόγηση και να περνάμε από τη Βουλή μεταρρυθμίσεις. Μας κράτησαν, χωρίς πτώχευση Παπανδρέου και Σαμαράς. Τύποις όμως, ουσιαστικά πτωχεύσαμε από το 2009. Τούτοι τώρα, δείχνουν χαλαρότητα και ανευθυνότητα. Η θέση της «Ενωσης Κεντρώων» πάντα ήταν για μια οικουμενική κυβέρνηση. Οι Πορτογάλοι, όταν πήγαν να πάρουν δανεικά ήταν και οι 5 αρχηγοί κομμάτων, υπέγραψαν όλοι και βγήκαν από το μνημόνιο. Το ίδιο και οι Ιρλανδοί. Εμείς είχαμε σάπιο κομματικό σύστημα, το οποίο έβαζε τις παθογένειες κάτω από το χαλί. Οι κυβερνήσεις κορόιδευαν και τους Έλληνες και τους ξένους. Κάναμε μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν κάναμε. Τις περνάγαμε στη Βουλή, αλλά δεν προχωρούσαν και η κοινωνία είχε άγνοια. Ποια είναι η λύση; Να γίνει οικουμενική κυβέρνηση. Το είχα πει και στον Γιώργο Παπανδρέου το 2009, να μην ορκιστεί κι ότι θα τα βρει μπροστά του. Αλλά κι ο Σαμαράς τι έκανε που ορκίστηκε; Τίποτα δεν πέτυχε, τίθεται θέμα τώρα, να τον αλλάξουν. Στην ιστορία θα μείνει, σαν ένας άνθρωπος δουλοπρεπής στη Μέρκελ. Το σωστό είναι να γίνει αμέσως οικουμενική κυβέρνηση. Να πάει ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του πει ότι χάριν του τόπου, θέλει όλα τα κόμματα να είναι μαζί. Αν το κάνει, είναι πράξη γενναιότητας και όχι πράξη δειλίας. Δεν αποκλείεται να γίνει πρωθυπουργός μετά από τρία- τέσσερα χρόνια, να εκτιμηθεί από τον λαό ότι εξελέγη μεν, αλλά θυσίασε την καρέκλα, χάριν της χώρας. Αν τα πράγματα πάνε με αλαζονεία και τη γνωστή φαγωμάρα, εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε πτώχευση. Ο Τσίπρας δεν είναι βλάκας, αν δεν μπορεί να πληρώσει κάποιο ομόλογο, θα πει ότι θέλω ενισχυμένη εντολή και θα ζητήσει εκλογές. Να το κάνει, πριν πτωχεύσει η χώρα. Κι όμως έχει ένα κίνδυνο. Επειδή θα είμαστε σε προεκλογική περίοδο, πρέπει να αναλάβουν οι ξένοι, να μεταθέσουν το ομόλογο ή να πληρώσουν αυτοί. Αν δεν γίνει αυτή η συμφωνία, πάλι η «ηρωική» έξοδος του Τσίπρα, ενέχει τον κίνδυνο της πτώχευσης. Πρέπει να προϋπάρξει συνεννόηση με τους ξένους, για να μην μείνει έκθετη η χώρα».

Πηγή: Εφ. Ελευθερία
(Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ)