Βαθμολογία

Το 2016 η αύξηση του κατώτατου μισθού

Καταληκτική ημερομηνία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού θα έχει το νομοσχέδιο για το εργασιακό που θα κατατεθεί τον Μάρτιο σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, o οποίος τόνισε ότι η ημερομηνία εφαρμογής του αυξημένου κατώτατου μισθού των 751 ευρώ θα γίνει εντός του 2016 και θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θα επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο προ των μνημονίων νομοθετικό καθεστώς.

Μιλώντας σήμερα σε ειδική ημερίδα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είπε ότι ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτή η επαναφορά θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Εμείς θα θέσουμε τον χρονικό ορίζοντας της επαναφοράς των κατώτατων αμοιβών, αλλά δεν θα μπούμε σε λογική επιβολής τους», επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης. «Θα απελευθερώσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον τρόπο εφαρμογής του νέου κατώτατου θα των συναποφασίσουν οι κοινωνικού εταίροι».

Επίσης ανέφερε πως στο νομοσχέδιο θα υπάρχει μια κόκκινη γραμμή ως προς τον χρόνο που θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, αλλά πλέον τα νομοσχέδια δεν θα τίθενται υπό την τελική έγκριση των ευρωπαϊκών εταίρων.