Βαθμολογία

Πού θα βρει λεφτά το δημόσιο

Το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας δεν επιλύθηκε με τη χθεσινή συμφωνία και η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με τον τρόπο που θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις του κράτους, παραδέχθηκε χθες υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση και αν δεν βρεθεί ένας τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, τότε από τα μέσα Μαρτίου η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία θα ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι υποχρεώσεις μόνο του Μαρτίου ανέρχονται περίπου σε 7,3 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κίνδυνος ατυχήματος μεγαλώνει, όπως εκτιμούν στελέχη με γνώση της κατάστασης. Ρόλο «κλειδί» στην κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας έχει για ακόμα μία φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία υπενθυμίζεται πως έχει ήδη απορρίψει παλαιότερο αίτημα του κ. Γ. Βαρουφάκη για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται επαρκές για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της χώρας έως το τέλος Ιουνίου.

Πλέον, στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν κι άλλους τρόπους που θα μπορούσαν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να δώσουν μία ανάσα στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, με την ελπίδα ότι στο προσεχές διάστημα και όσο η κυβέρνηση αποδεικνύει την πρόθεσή της να εφαρμόσει τη συμφωνία, η ΕΚΤ θα άρει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει εδώ και καιρό. Στις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται περιλαμβάνονται:

1. Η απεμπλοκή του κοινού κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) από τα έντοκα γραμμάτια. Στο κοινό κεφάλαιο τηρούνται τα διαθέσιμα των οργανισμών της γενικής κυβέρνησης και τον Ιανουάριο η ΤτΕ χρειάστηκε να αξιοποιήσει περί το 1 δισ. ευρώ για να καλύψει μία έκδοση εντόκων γραμματίων. Και αυτό γιατί μία από τις ελληνικές τράπεζες δεν κάλυψε το ποσό που χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η έκδοση. Ετσι, εάν οι επόμενες εκδόσεις απορροφηθούν από τις ελληνικές τράπεζες πλήρως και αποσυρθεί η ΤτΕ από τα έντοκα γραμμάτια, θα μπορέσει το 1 δισ. ευρώ του κοινού κεφαλαίου της ΤτΕ να αξιοποιηθεί μέσω της διαδικασίας του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) από το Δημόσιο.

2. Η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης που τηρούνται στις εμπορικές τράπεζες. Ηδη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει στείλει σχετικές επιστολές στα ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλους φορείς του Δημοσίου (ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ.) εξηγώντας ότι εάν δανείσουν το Δημόσιο, θα είναι προς όφελός τους. Βέβαια, τη σχετική απόφαση θα πρέπει να την λάβουν τα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών. Μάλιστα, χθες, ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η βραχυχρόνια αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων με αυτόν τον τρόπο είναι μια συνήθης πρακτική, η οποία είναι προς όφελος των Ταμείων. Αποτελεί, μάλιστα, ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού της διαχείρισης αυτών των αποθεματικών, η οποία δεν ενέχει κίνδυνο και εξασφαλίζει μεγαλύτερη απόδοση». Επί της ουσίας, προέτρεψε τα διοικητικά συμβούλια να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται, καθώς θα έχουν και όφελος. Από αυτή τη διαδικασία εκτιμάται ότι μπορούν να αξιοποιηθούν κεφάλαια της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ.

3. Η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων χρεών. Δηλαδή, το κράτος να σταματήσει να εξυπηρετεί κάποιες από τις υποχρεώσεις του προς προμηθευτές, όπως είχε προγραμματιστεί, ώστε να δημιουργηθεί «χώρος» για χρήση των κεφαλαίων προς άλλες, περισσότερο επείγουσες, ανάγκες.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Σωτήρης Νίκας)