Βαθμολογία

Αξιοποίηση του πρώην Νατοϊκού στρατηγείου

Ήταν Ιούνιος του 2013, ο θεσσαλικός κάμπος φλεγόταν κυριολεκτικά και το άγημα κάτω από τον καυτό ήλιο παρατεταγμένο και με τα όπλα επ' ώμου περίμενε υπομονετικά την έναρξη της τελετής...

Με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας η κάθε σημαία κατέβαινε αργά, διπλωνόταν προσεκτικά και παραδιδόταν στον αξιωματικό που εκπροσωπούσε το σύμβολο της πατρίδος του που με τη σειρά του την έπαιρνε κάτω από τη μασχάλη και με στρατιωτικό βηματισμό επέστρεφε στη γραμμή του!

Ήταν η στιγμή που το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων CAOC 7 τερμάτιζε την παρουσία του στο Κουτσόχερο με την επίσημη τελετή απενεργοποίησής του να βρίσκεται σε εξέλιξη...

Ο τελευταίος διοικητής του και αρχηγός ΤΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης τότε μας είχε πει: «Η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία θα αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το καταφύγιο και όλες τις δυνατότητες που προσδίδει για κέντρα διοίκησης και ελέγχου αεροπορικών επιχειρήσεων»...

Ιδιαίτερη σημασία τότε δεν είχε δώσει κανείς και στη συνέχεια στους μήνες που πέρασαν όλα έγιναν με διακριτικότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητα.

Τελικά ο Λαρισαίος Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας δικαιώθηκε και με την πρόσφατη επίσκεψη στη Λάρισα του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, εγκαινιάστηκε ουσιαστικά η μεταφορά του θρυλικού «Λαβύρινθου», του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Στρατηγείου στο Κουτσόχερο.

«Εγκαινιάσαμε , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος μετά την τελετή, ένα κορυφαίο έργο για την Πολεμική Αεροπορία, το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, από εδώ, από τη Λάρισα, μαζί με το Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Με ένα υπερσύγχρονο σύστημα, θα ελέγχεται το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας ... Η Λάρισα αποτελεί για τις Ένοπλες Δυνάμεις ένα 2ο Πεντάγωνο, ένα 2ο Στρατηγείο και θα παραμείνει έτσι».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ...

Το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων CAOC 7 σταμάτησε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2013 και στις 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε και η επίσημη τελετή απενεργοποίησής του με υποστολή των σημαιών των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το κλείσιμο του αεροπορικού στρατηγείου είχε από καιρό δρομολογηθεί στο πλαίσιο της νέας δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ που είχε αποφασιστεί και στη σύνοδο της Λισαβόνας. Οι λόγοι της παύσης λειτουργίας του είχαν να κάνουν με την όλη οικονομική διαχείριση των πραγμάτων από το ΝΑΤΟ που πλέον έχει αλλάξει ρότα. Το CAOC 7 «μετατέθηκε» στην Ισπανία στην πόλη Torrejon υπό τη διοίκηση πλέον του Ισπανού υποπτεράρχου Ruben G. Servet και πολλοί είναι αυτοί που τότε διερωτήθηκαν γιατί η χώρα μας δεν κατάφερε να το διατηρήσει...

Όμως, παρόλα αυτά οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του παρέμειναν και πέρασαν σε ελληνικά χέρια και ξεκίνησαν και οι διαδικασίες αναβάθμισης και διαρρύθμισης των χώρων ώστε να μπορούν να στεγάσουν το προσωπικό του ΕΚΑΕ τόσο σε συνθήκες ειρήνης, όσο και σε συνθήκες πολέμου. Για τον σκοπό αυτό υπήρξε χρηματοδότηση από το ΝΑΤΟ με το ποσό των 115.000 ευρώ.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Με τη μεταφορά- που αποφασίστηκε από τον αρχηγό Τ.Α.- και την αξιοποίηση του παλιού νατοϊκού στρατηγείου αναβαθμίζονται κατά πολύ οι δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας ειδικά στο επίπεδο της διοίκησης, ελέγχου και πληροφοριών αφού πλέον οι υποδομές του «Λαβύρινθου» όπου στεγάζεται το ΕΚΑΕ χρονολογούνται από τον σχεδιασμό του το 1978 και δεν συγκρίνονται με αυτές των εγκαταστάσεων του Κουτσοχέρου.

Συγκεκριμένα:

* Το πρώην ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο ("Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων" Combined Air Operation Center - "CAOC 7") που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999, βρίσκεται σε 95 μέτρα βάθος, και είχε πιστοποιηθεί ως το εναλλακτικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων για την εναέρια αστυνόμευση των Βαλκανίων από το 2003.

Οι εγκαταστάσεις του σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί, είναι εμβαδού 11.000 τ.μ., με διαδρόμους ενός χιλιομέτρου και ανάπτυξη σε δύο επίπεδα, από 65 έως 95 μέτρα βάθος. Το έργο κατασκεύασε κοινοπραξία ελληνικών εταιριών που κέρδισε τότε τον σχετικό διεθνή διαγωνισμό. Οι εργασίες διήρκεσαν βάσει της σύμβασης, 1.200 ημέρες - παραδόθηκε για χρήση στα μέσα του 2004 . Μεταξύ άλλων, έγιναν ειδικές κατασκευές από ενισχυμένο μπετόν, αντιεκρηκτικές πόρτες, ειδικές βαλβίδες στα ανοίγματα εξαερισμού που το καθιστούν, όπως αναφερόταν τότε από το ΓΕΑ, απόρθητο από εξωτερικές προσβολές.

Το σημείο όπου έγινε το στρατηγείο στο Κουτσόχερο επελέγη μεταξύ οκτώ άλλων στην ευρύτερη περιοχή, διότι παρέχει τη μέγιστη φυσική ασφάλεια, αφού εκεί το έδαφος είναι συμπαγές και καλύπτεται περιφερειακά.

Στις εγκαταστάσεις του αεροπορικού στρατηγείου (CARS), λειτουργούσε το «Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων» (Combined Air Operation Center – «CAOC»), το «Αυτοματοποιημένο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου» (Air Control Center System – «ACCS»), το «Αεροφωτογραφικό Κέντρο» (Recognized Air Picture Production Center – «RAPPC») και το «Κέντρο Σύνθεσης Πληροφοριών Αισθητήρων» (Sensor Fusion Post – «SFP»).

Στο Στρατηγείο εργάζονταν μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας του περίπου 300 αξιωματικοί του ΝΑΤΟ εκ των οποίων το 55% ήταν Έλληνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 το ΝΑΤΟ είχε παραγγείλει και τοποθετήσει στο Στρατηγείο νέα ηλεκτρονικά συστήματα καθιστώντας το συγκεκριμένο CAOC 7 μία από τις πιο σύγχρονες υπόγειες εγκαταστάσεις Διοίκησης Ελέγχου και Επικοινωνιών της Συμμαχίας.

Το συνολικό κόστος κατασκευής του Στρατηγείου έφτασε το 2004 τα 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από τον ελληνικό κράτος.

Ο περίφημος «Λαβύρινθος» του ΕΚΑΕ είναι ένα υπόγειο συγκρότημα εγκαταστάσεων το οποίο εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα (ορόφους) κάτω από τη γη, συνολικής έκτασης 1.600 τετραγωνικών μέτρων και η κατασκευή του χρονολογείται από το 1978. Σαφώς και μόνο μια απόσταση χρόνου τουλάχιστον 25 ετών των δύο εγκαταστάσεων κάνει από μόνη της την ειδοποιό διαφορά!

Πηγή: Εφ. Ελευθερία
(Δημήτρης Βάλλας)