Βαθμολογία

CNBC για το ελληνικό χρέος

«Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της», αναφέρει ο Kingsley Jones, ιδρυτής και CIO της Jevons Global. Στην ανάλυση που δημοσιεύει το CNBC αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι πιθανώς η Ελλάδα να μην αποπληρώσει ποτέ το χρέος της, ύψους 366 δισ. δολαρίων, ακόμη και αν η χώρα πετύχει επιμήκυνση του προγράμματος.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε αυτή την περίπτωση. Τώρα το Ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 175%, το οποίο είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Κοιτάξτε την Ιαπωνία», επισημαίνει ο Jones, τονίζοντας ότι το χρέος της πλησιάζει ταχύτατα το 300% του ΑΕΠ.

«Μια ημέρα όλο αυτό το βουνό χρέους απλά θα καταρρεύσει. Δεν πρόκειται να αποπληρωθεί, όπως δεν πρόκειται να αποπληρωθεί και το Ελληνικό χρέος» τονίζει και υπογραμμίζει ότι οι πιστωτές απαιτούν από την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της κάτω από το 110% τους ΑΕΠ ως το 2022.

«Οι όροι της τρέχουσας συμφωνίας απαιτούν από την Ελλάδα να προσπαθήσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% για χρονικό διάστημα που ξεπερνά την δεκαετία. Καμία χώρα με προβληματική οικονομία έχει ποτέ κατορθώσει να πετύχει κάτι ανάλογο» τονίζει ο Kingsley Jones και εκτιμά ότι οι όροι που επιβάλουν αυτές τις απαιτήσεις από την Ελλάδα, είναι «μη πραγματοποιήσιμοι».