Βαθμολογία

Δάνειο ζητάει η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τη διορία της Παρασκευής που της έδωσαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να καταθέσει αίτημα για παράταση του προγράμματος, ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας, ωστόσο εμπόδια στο δρόμο για τη συμφωνία εξακολουθούν να υπάρχουν, αφού η διάσταση απόψεων Ελλάδας-Γερμανίας φαίνεται να είναι μεγάλη.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα στηρίζεται στο αρχικό σχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί που έγινε γνωστό την περασμένη Δευτέρα. Ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε νέα του συνέντευξη «παγώνει» το σχέδιο της Ελλάδας λέγοντας πως δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή Μνημόνιο, ενώ αφήνει ανοιχτό το θέμα Grexit λέγοντας «Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ αλλά εξαρτάται από τους υπεύθυνους στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τους FT, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την συμφωνία που φέρεται να είχε επιτευχθεί την περασμένη Δευτέρα. «Θα ζητήσουμε παράταση εντός του πλαισίου που όριζε το σχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί για την Ελλάδα» διευκρίνισε στην εφημερίδα κορυφαίος υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης.

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης

Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτοντας επί της ουσίας το αίτημα της Αθήνας για παράταση. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φρόντισε να διατηρήσει τη σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να καταθέσει αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Συγκεκριμένα ο κ.Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό ZDF ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης. Το ζήτημα δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος αλλά αν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι».

Μέγαρο Μαξίμου: Ζητάμε παράταση δανειακής σύμβασης και όχι Μνημονίου

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει αίτηση για παράταση της δανειακής σύμβασης το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύεται την παράταση του Μνημονίου.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα (Μνημόνιο)» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο Ελληνες αξιωματούχους, ο όρος «bailout» υπονοεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί μέτρα λιτότητας ενώ η «παράταση δανειακής σύμβασης» μπορεί να συμφωνηθεί υπό διαφορετικούς όρους.

Η Γερμανία ζητάει από την Ελλάδα κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο και δεσμευτικό

Προτάσεις συγκεκριμένες, βιώσιμες και δεσμευτικές περιμένει η Γερμανία και οι εταίροι του Eurogroup από την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση, εάν έχει λάβει κάποια νέα πρόταση απόψε το βράδυ. Τόνισε δε ότι τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που «για τα επόμενα δέκα χρόνια» δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι η εξέλιξη εξαρτάται αποκλειστικά από την Αθήνα.

«Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα συνηθίζεται να υπάρχουν καθημερινά νέες δηλώσεις, αλλά μετά λέγεται το ακριβώς αντίθετο.

Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο, ή να υποδείξει έναν καλύτερο

Απαντώντας σε ερώτηση εάν, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γερμανός φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 70-80 δισεκατομμύρια, ο κ. Σόιμπλε περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», ενώ υποστήριξε ότι, όταν κάποιος από την Ελλάδα μιλάει για αυτό, θέλει απλώς να αποφύγει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα. «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο, ή να υποδείξει έναν καλύτερο δρόμο, για το πώς θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ήταν χωρίς κόστος. Ήταν όμως ο σωστός δρόμος. Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς 'δεν χρειάζομαι πια λεφτά' και 'δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια', βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται»

Μήνυμα και σε Ομπάμα

Στο ίδιο πλαίσιο σχολίασε και την παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε να μην πιέζονται οι χώρες που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. «Με όλον τον σεβασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πάντα πολύ καλά πληροφορημένος. Έχω πει και στον υπουργό των Οικονομικών του ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και λόγω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος βρήκε έναν δρόμο βελτίωσης. Αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί, οδηγεί στην επιτυχία. Αν δεν ακολουθηθεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει πώς θα το κάνει. Σε αυτό δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε καν την αρχή μιας απάντησης», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σόιμπλε διατηρεί τις ελπίδες του για το θέμα της Ελλάδας και επαναλαμβάνει ότι όλοι στην Ευρωζώνη επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας. «Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα», επισημαίνει, ενώ όταν καλείται να σχολιάσει τις αναφορές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο κατά την ομιλία του στην Κ.Ο του κόμματός του δήλωσε ότι έχει εκφραστεί πάντα με σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, «που καλείται να υπομείνει πολλά, εξαιτίας παραλείψεων των υπευθύνων επί δεκαετίες».

FT: «Φρένο» Βερολίνου στις προθέσεις της Αθήνας για επέκταση της σύμβασης

Το Βερολίνο δεν δείχνει διατεθιμένο να κάνει βήματα πίσω και να συζητήσει τις κινήσεις της κυβέρνησης για επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, «η Ελλάδα επιμένει πως η επέκταση αφορά τη δανειακή σύμβαση και όχι το μνημόνιο, αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι εμμένουν πως δεν υπάρχουν νομικά μέσα που να επιτρέπουν ένα τέτοιο δάνειο».

Που ξεκινούν τα «αγκάθια»

Το μεγάλο πρόβλημα, κάτι που φάνηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων, είναι πως οι εταίροι, και κυρίως οι Γερμανοί, δεν διαχωρίζουν την έννοια της δανειακής σύμβασης από εκείνη του Μνημονίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχθούν την παράταση του δανείου, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από προϋποθέσεις και όρους που πρέπει να καλύψει η ελληνική πλευρά.

Πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες, ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Οπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: iefimerida