Βαθμολογία

Εκτακτο Eurogroup: Υπομονή μέχρι τη Δευτέρα

Εληξε η συνεδριαση του έκτακτου Εurogroup στις Βρυξελλες. Υπήρξε πρόβλημα στη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος στη φράση «extend, amend and conclude», «παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση» με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση». Τελικά οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν και τελικά δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δέχθηκε έντονες πιέσεις ώστε να ζητήσει παράταση και να αποδεχθεί το πρόγραμμα. όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θεμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημόσιου χρέους. Στο eurogroup αυτό δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γινεται αποδεκτή».

Σε δηλώσεις του επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι δεν υπάρχουν κοινά συμπεράσματα και ως εκ τούτου δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε ανακοινωθέν. Η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη και για τα δύο μέρη και για εμάς να κατανοήσουμε τις θέσεις της Ελλάδας και για την Ελλάδα να κατανοήσει τις θέσεις μας. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα τις συνομιλίες.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία αλλά υπάρχει κοινή θέληση για συμφωνία. Σε ανάρτηση του στο Twitter ο υπουργός επικράτειας Ν. Παππάς αναφέρει: «γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή». Σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι η Ελλάδα ζητεί μια συμφωνία που θα προσφέρει χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση χρέους παράλληλα με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

To έκτακτο Eurogroup

Στην πιο κρίσιμη μάχη στο έκτακτο Eurogroup μπήκε σήμερα Τετάρτη o υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Mετέχει σε αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης καθώς και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group κ. Γ. Χουλιαράκης.

«Τεχνικά αδύνατη» χαρακτήρισε τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup ο Μάρτιν Γιέγκερ,  εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος τόνισε ότι παρότι ο χρόνος πιέζει, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σήμερα. Να σημειωθεί ότι στο Eurogroup συμμετέχει η επικεφαλής του ΔΝΤ  Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Πηγή: tovima.gr