Βαθμολογία

«Ναι, παίζουμε με μακρινές μπαλιές, αλλά...»

Ο Λουίς φαν Χάαλ παρουσιάστηκε προετοιμασμένος στην συνέντευξη Τύπου για το παιχνίδι κόντρα στην Μπέρνλι και απάντησε στον Σαμ Άλαρνταϊς, που είχε χαρακτηρίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «Long ball United» με τέσσερις σελίδες στατιστικών αναφορικά με τις μακρινές μπαλιές στο ματς με την Γουέστ Χαμ.

Ο τεχνικός των «σφυριών», εμφανώς απογοητευμένος με την ισοφάριση του Ντάλεϊ Μπλιντ στο τελευταίο λεπτό της συνάντησης, μίλησε με ειρωνικό τρόπο για το παιχνίδι των «κόκκινων διαβόλων» και την επιλογή του Ολλανδού τεχνικού να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού της ομάδας του στο 20λεπτο που απέμενε για το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

Ο Φαν Χάαλ, περιμένοντας -όπως ανέφερε- την ερώτηση, εμφάνισε τέσσερις σελίδες με στατιστικά από το παιχνίδι και σχολίασε: «Όταν ένας συνάδελφός μου λέει τέτοιου είδους πράγματα τότε, ναι, πρέπει να δεις τα στατιστικά. Να τα δεις σωστά και να τα αναλύσεις.

Νομίζω πως όταν ο Τύπος βλέπει ένα παιχνίδι, οι δημοσιογράφοι σχηματίζουν άποψη για μένα, ή για το παιχνίδι, ή για τους παίκτες. Και τώρα εσείς λέτε ότι δεν έχετε άποψη. Όταν έχεις 60% κατοχή μπάλας τι πιστεύετε ότι μπορούμε να κάνουμε με τις μακρινές μπαλιές;

Ναι, κάναμε μακρινές μπαλιές, αλλά κατά πλάτος του γηπέδου, για να αλλάξουμε παιχνίδι. Εάν δείτε τα στατιστικά, ναι κάναμε μακρινές μπαλιές, αλλά παράλληλες, όχι προς τους επιθετικούς.

Μια μπαλιά στον επιθετικό αποκαλείται κυρίως μακρινή μπαλιά. Επειδή περίμενα αυτήν την ερώτηση, αξιολόγησα τα στατιστικά για το συγκεκριμένο παιχνίδι και πρέπει να πω ότι δεν έκανε το ίδιο ο Big Sam.

Συγγνώμη, αλλά παίζαμε με την κατοχή της μπάλας και μετά από 70 λεπτά, αφού αυτό δεν δούλεψε, παρά τις πολλές ευκαιρίες που είχαμε στο δεύτερο μέρος, άλλαξα τον τρόπο παιχνιδιού μας.

Φυσικά στην συνέχεια, εκμεταλλευόμενοι την ικανότητα του Φελαϊνί, κάναμε περισσότερες μπαλιές προς τα εμπρός και έτσι σκοράραμε. Πιστεύω λοιπόν πως ήταν η σωστή απόφαση.

Αλλά όταν βλέπεις γενικά τις μακρινές μπαλιές, πρέπει να δεις και τα ποσοστά. Τί δείχνουν αυτά; Ότι η Γουέστ Χαμ πραγματοποίησε 71% μακρινές μπαλιές προς τον επιθετικό κι εμείς μόλις 49%».