Βαθμολογία

Το νέο σχέδιο Βαρουφάκη για το χρέος

Νέο σχέδιο για τη διαχείριση του χρέους φαίνεται πως εξετάζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, προκειμένου να λήξει η διαμάχη με τους πιστωτές.

Όπως αποκάλυψε στους Financial Times, το σχέδιο είναι η ανταλλαγή του ανεξόφλητου χρέους με ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη, την ώρα που θα «τρέχει» ένα μόνιμο πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα ζητά πλέον τη διαγραφή του εξωτερικού χρέους. Αντί γι' αυτό, θα ζητά ένα «μενού με ανταλλαγές ("swaps") χρέους» προκειμένου να ελαφρυνθεί το βάρος του χρέους, συμπεριλαμβανομένων και δύο νέων τύπων ομολόγων.

Ο πρώτος τύπος ομολόγου θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη και θα αντικαθιστά τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης, ενώ ο δεύτερος που ο ίδιος ονόμασε «διαρκή ομόλογα», θα αντικαθιστούν τα ελληνικά ομόλογα που διακατέχει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση για μια ανταλλαγή θα αποτελέσει μια «έξυπνη μηχανική του χρέους», που θα οδηγήσει στην αποφυγή όρων όπως «κούρεμα», που είναι μη ανεκτοί από τη Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες.

Πηγή: newsbeast.gr