Βαθμολογία

Αγορές 60 δις μηνιαίως από ΕΚΤ

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, έθεσε την ύπαρξη προγράμματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, από τον Μάρτιο του 2015 και για 18 μήνες τουλάχιστον.

Η αγορά κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως στο πλαίσιο της λεγόμενης «ποσοτικής χαλάρωσης» θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015 και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, ανακοίνωσε ο Μ. Ντράγκι. Έτσι το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται περίπου στο 1,1 τρισ. ευρώ.

Για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%, αυτό που αφορά πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.

Πηγή: ethnos.gr