Βαθμολογία

Πόσο κοστίζει μια φημισμένη ιατρική σχολή;

Ολόκληρη συζήτηση και αρθρογραφία έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η μετονομασία γνωστών ιατρικών σχολών στο όνομα των χορηγών τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό επιστημονικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Academic Medicine», 24 από τις 141 ιατρικές σχολές των ΗΠΑ έχουν το όνομα μεγάλων χορηγών τους.

Το ιατρικό κολέγιο του Cornell της Νέας Υόρκης και η Ιατρική του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες μετονομάστηκαν σε Weill Cornell Medical College και David Geffen School of Medicine, με χορηγίες των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μόλις 8 εκατομμύρια «κόστισε» τη μετονομασία της αντίστοιχης σχολής στην Ανατολική Καρολίνα.

Βέβαια, το «κασέ» ανέβηκε πρόσφατα όταν το περίφημο Χάρβαρντ έδωσε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας το όνομα ενός χορηγού που έδωσε 350 εκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.

Οι επιστήμονες του χώρου αναγνωρίζουν την ανάγκη των πανεπιστημίων για χρηματοδότηση, ώστε να προχωρά η έρευνα και οι κλινικές δραστηριότητες. Όμως, εγείρουν ζητήματα που αφορούν ενδεχόμενη παρείσφρυση συμφερόντων στο ακαδημαϊκό έργο.

Ειδικά στον τομέα της ιατρικής, ο προβληματισμός εμπλέκει και τη φαρμακοβιομηχανία, με το επιχείρημα ότι μπορεί να καλλιεργείται η εντύπωση πως όλα τελικά αγοράζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιατρική έρευνα και πράξη. 

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ