Βαθμολογία

Εκτεθειμένοι 86 μαθητές στο Αλιβέρι

Δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά της φυματίωσης - Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα ξεκίνησαν προχθές από το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Ρομά Αλιβερίου. Εκτεθειμένοι σε κίνδυνο για την υγεία τους είναι σε ποσοστό 40% και πλέον οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, στην περιοχή του Αλιβερίου. Από το σύνολο των 215 μαθητών μόλις οι 63 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στους 86 ανέρχονται οι μαθητές που δεν έχουν κάνει όλες τις δόσεις των εμβολίων που εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού ενώ επιπλέον 86 μαθητές δεν έχουν κάνει το αντιφυματικό εμβόλιο!

Πέρυσι, στα τέλη του χειμώνα, στο συγκεκριμένο σχολείο, είχε προκληθεί αναστάτωση από τα κρούσματα ηπατίτιδας Α' που είχαν ως αποτέλεσμα να νοσήσουν περίπου δέκα παιδιά και μία δασκάλα. Ενα χρόνο μετά το θόρυβο που είχε ξεσπάσει διαπιστώνεται ότι περισσότεροι από το 1/3 των μαθητών δεν έχουν κάνει αντιφυματικό εμβόλιο, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Οσον αφορά δε την ηπατίτιδα, ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει από προχθές στους ανήλικους ΡΟΜΑ της περιοχής από συνεργείο εμβολιασμού της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Μαγνησίας. Τα εμβόλια γίνονται στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο ΡΟΜΑ Αλιβερίου.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από την καταγραφή στην οποία προχώρησαν στο σχολείο, μέλη της Ομάδας Υγείας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δημοτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ. Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Προαγωγής Υγείας, «Πρώτα Βήματα για μια Υγιεινή Ζωή». Τα αποτελέσματά της ήταν αποκαλυπτικά.

Από τους 215 μαθητές, μόλις οι 63 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Επιπλέον 86 μαθητές έχουν ελλείψεις σε μία ή δύο δόσεις εμβολίων που εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού. Ομως, 86 μαθητές διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG). Τα αποτελέσματα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στη διεύθυνση του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας καθώς και στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο ΡΟΜΑ Αλιβερίου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Αγωγής Προαγωγής της Υγείας, είναι πενταετές και υλοποιείται με άδεια από το ΥΠΕΠΘ και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το Σύλλογο Οδοντιάτρων του νομού.

Πρόκειται να επεκταθεί σε 15 δημοτικά σχολεία του Δήμου Βόλου. Στόχος είναι να καταγραφεί η εμβολιαστική κάλυψη του μαθητικού πληθυσμού αλλά και η ενεργοποίηση των γονέων αλλά και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων για την υιοθέτηση θετικών στάσεων και συνηθειών που προασπίζουν και ενδυναμώνουν την υγεία.

Σημειώνεται ότι υπεύθυνοι για την εμβολιαστική κάλυψη των μαθητών είναι οι ίδιοι οι γονείς τους, ωστόσο οι διευθυντές των σχολικών μονάδων υποχρεούνται κατά την εγγραφή των μαθητών να ελέγχουν τα βιβλιάρια υγείας των μαθητών τους. Για το θέμα αυτό πέρυσι, στον απόηχο των κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α' που είχε αναστατώσει μια ολόκληρη σχολική μονάδα, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, είχε απευθύνει συστάσεις προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων προκειμένου να είναι πιο προσεκτικοί κατά την εγγραφή των μαθητών.

Πηγή: Eφ. Ταχυδρόμος (ΕΛ. ΧΑΝ.)