Βαθμολογία

Που «κολλάει» η δόση των 7,2 δις ευρώ

Μόνο ως δώρο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα εναπομείναντα 7,2 δις ευρώ από την ΕΚΤ, τον ESM και το Ευρωσύστημα (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα), καθώς η εκταμίευση τους συνεπάγεται τη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, με βαρύ πολιτικό και πάνω απ' όλα κοινωνικό κόστος.

Γι' αυτόν, άλλωστε, το λόγο κατέληξαν σε αδιέξοδο οι διαβουλεύσεις στο Παρίσι αλλά και η ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με την Τρόικα, με αποκορύφωμα το περιβόητο e- mail Χαρδούβελη.

Κατ' αρχήν, η Τρόικα προσήλθε στις διαπραγματεύσεις κραδαίνοντας την απαίτηση κάλυψης δημοσιονομικού «κενού» 2,5 δις ευρώ, χωρίς ποτέ να τεκμηριώσει αυτές τις εκτιμήσεις. Με αυτό το επιχείρημα ζήτησε, άλλωστε, την επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στο 100% αλλά και ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, την οποία ποτέ δεν είδε με καλό μάτι. Κι αν ο πήχης κατέβηκε στο 1,8 δις ευρώ λίγο πριν διακοπούν οι συνομιλίες, οι απαιτήσεις για σκληρά μέτρα παραμένουν στο τραπέζι.

Δεν είναι μόνο η πίεση για επανεξέταση των συντελεστών του ΦΠΑ και κατάργηση εξαιρέσεων- απαλλαγών, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού χαμηλού συντελεστή στα νησιά του Αιγαίου (παρά το ότι ανάλογο καθεστώς ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκεκριμένες περιοχές όπως η Μαδέιρα της Πορτογαλίας), είναι κυρίως η απαίτηση των δανειστών για προκαταβολική νομοθετική πρόβλεψη της επαναφοράς της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων, παρά το ότι σε όλες τις επικαιροποιήσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, έχει αναλάβει ρητή δέσμευση για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στο πεδίο του Ασφαλιστικού, οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα τη μείωση των ειδικών συντελεστών του νόμου Λοβέρδου- Κουτρουμάνη, με τους οποίους θα υπολογίζεται από φέτος το ύψος των συντάξεων. Αυτές οι απαιτήσεις οδηγούν, όμως, σε μείωση των κύριων συντάξεων κατά 15- 20%. Όσον αφορά στις συντάξεις πριν από τη συμπλήρωση των 62 ετών, η Τρόικα επιμένει στην άμεση κατάργηση τους, χωρίς μεταβατική περίοδο, αδιαφορώντας για το ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι μπορούν να φύγουν εδώ και τώρα έχοντας κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, κάτι που προκαλούσε «αιμορραγία» περίπου 1 δις ευρώ στο σύστημα.

Όσον αφορά στο Εργασιακό, πέρα από τις μάλλον ανώδυνες αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα (άδειες, χρηματοδότηση), η Τρόικα δεν έχει άρει επισήμως την απαίτηση της ούτε για τη λήψη αποφάσεων απεργιών από την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων και μάλιστα σε επίπεδο κλάδου (κάτι που δεν ισχύει πουθενά στην Ευρωζώνη), ούτε για την επαναφορά του lock out ούτε για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Πηγή: iefimerida.gr