Βαθμολογία

Δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι πριν από μερικά χρόνια και οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνησή της «αρχίζουν να καρποφορούν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, τη Μπούντεσταγκ, η οποία έδωσε αμέσως μετά το «πράσινο φως» για την παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.

Οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν την παράταση του πακέτου βοήθειας για δύο μήνες, όπως αναμενόταν, ενώ τάχθηκαν επίσης υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Αθήνα σχετικά με την δημιουργία μιας προληπτικής γραμμής πιστώσεων με ενισχυμένους όρους (ECCL) με στόχο να υποστηριχθεί η ελληνική οικονομία καθώς θα επιστρέφει στις αγορές.

Σε έγγραφο που παρουσιάστηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο τέθηκαν 7 όροι για την προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα. Όπως επισημάνθηκε, αυτήν τη στιγμή τηρούνται και θα πρέπει εξακολουθήσουν να υφίστανται για το διάστημα που θα ισχύει η προληπτική πιστωτική γραμμή. Συγκεκριμένα οι όροι αυτοί είναι οι εξής:

Διασφαλισμένη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης

Βιωσιμότητα χρέους μέσω συνέχισης μεταρρυθμίσεων

Επίτευξη δημοσιονομικών στόχων

Βελτίωση ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Πρόσβαση στις διεθνείς αγορές

Στήριξη για διαρκή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών

Φερεγγυότητα συστημικών τραπεζών

«Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας κατέστησαν τη χώρα πιο ανταγωνιστική. Φέτος η Ελλάδα θα έχει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα εντός των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Σόιμπλε στους Γερμανούς κοινοβουλευτικούς.

«Το 2012, η Ελλάδα είχε δει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να υποχωρεί 7%. Φέτος αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,6% και του χρόνου η ανάπτυξή της αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω. Η χώρα είχε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία τρία τρίμηνα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης» τόνισε ο γερμανός υπουργός.

«Εάν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα συνεχιστούν, η Ελλάδα μπορεί να έχει περαιτέρω επιτυχίες» υπογράμμισε ακόμη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε πως μπορεί να υπάρξει ένα «επιτυχές αποτέλεσμα» μέσα σε ένα «εύλογο χρονικό διάστημα».

Πάντως, «υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα στις χρηματαγορές, η οποία σε έναν ορισμένο βαθμό πυροδοτείται από την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, και αυτή αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες» ανέφερε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Αυτή η «τεχνική παράταση είναι απαραίτητη και νόμιμη» επισήμανε. Επέμεινε ωστόσο στην πάγια θέση πως η Ελλάδα «πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και ότι αυτό θα φέρει τη «σταθεροποίηση για όλους, για την Ελλάδα, για τις αγορές, για την ευρωζώνη συνολικά».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην ομιλία του λίγο πριν από την ψηφοφορία, που ενέκρινε την παράταση του προγράμματος, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «το σωστό μήνυμα» σε αυτή την «κρίσιμη φάση».

ΥΠΟΙΚ: Έμπρακτη αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας

Το Γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία επί της αρχής τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, παράλληλα με τη δίμηνη τεχνική παράταση του Προγράμματος Προσαρμογής.

Η παράλληλη έγκριση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) σε συνδυασμό με τη δίμηνη τεχνική παράταση του Προγράμματος πηγαίνει πέρα από την απόφαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και αποτελεί μία έμπρακτη αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας.

Εξίσου σημαντικό, προσφέρει έναν οδικό χάρτη επιτυχούς και συνετής εξόδου από το Πρόγραμμα Προσαρμογής και έναρξης μίας νέας, πιο ευέλικτης σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας.