Βαθμολογία

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Δείτε ποιος είναι ο νικητής

Πρόκειται για δύο πολύ αγαπημένα και γιορτινά γλυκά, τα οποία ωστόσο μοιάζουν με... θερμιδικές βόμβες. Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και τελικά δίλημμα αποτελεί το πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με περιττά κιλά, καθώς επίσης και ποιο από τα δύο γλυκά είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε. Ας δούμε αναλυτικά τι θερμίδες περιέχουν τα δύο αυτά αγαπημένα γλυκά:

Μελομακάρονα

Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια)

Θερμίδες: 365kcal

Πρωτεΐνες: 3,6γρ

Ολικό λίπος: 19,1γρ

Κορεσμένο λίπος: 2,5γρ

Μονοακόρεστα λιπαρά:11,5γρ

Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ

Χοληστερόλη: 0

Διατροφικό σχόλιο: Το δίδυμο ελαιόλαδο-καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και ωφέλιμων λιπαρών (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λιπαρά τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Ο συνδυασμός μέλι-καρύδια προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η κανέλλα η οποία προστίθεται στα μελομακάρονα περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας.

Κουραμπιέδες

Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια)

Θερμίδες: 463kcal

Πρωτεΐνες: 7.8γρ

Ολικό λίπος: 26.9γρ

Κορεσμένο λίπος: 12.6γρ

Μονοακόρεστα λιπαρά:9,5γρ

Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,9γρ

Χοληστερόλη: 80

Διατροφικό σχόλιο: Το βούτυρο το οποίο προστίθεται στον κουραμπιέ έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα. Επιπρόσθετα, οι κουραμπιέδες είναι πλούσιοι σε ζάχαρη, η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών (τερηδόνα) και η υπερβολική πρόσληψή της είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Συνεπώς, στο ερώτημα «Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες», νικητής είναι το μελομακάρονο, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (C, E) και σε καλά λιπαρά. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση η ποσότητα που καταναλώνεται θα πρέπει να είναι μικρή (2-3 κομμάτια/εβδομάδα) στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.logodiatrofis.gr

Πηγή: onmed.gr